Iransko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je juče da su najnovije američke sankcije deo psihološkog rata čiji je cilj da se u Iranu podstakne nezadovoljstvo.

Portparol ministarstva Ramin Mehmanparast rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu da centralna banka Irana nema finansijskih transakcija sa SAD, pa stoga neće ni biti pogođena sankcijama. Američke mere su samo propaganda, rekao je Mehmanparast.

SAD su u ponedeljak uvele nove sankcije Iranu i dale dodatna ovlašćenja američkim bankama da zamrznu sredstva koja imaju veze sa iranskom vladom i da zatvore „rupe“ kroz koje je Iran mogao da provlači novac uprkos ranijim restrikcijama SAD i Evropske unije. Međutim, kako piše Asošijeted pres (AP), dodatne sankcije Iranu su značajnije zbog trenutka uvođenja nego zbog uticaja na ekonomiju te zemlje. One se, naime, pojavljuju u trenutku kad SAD i saveznici nastoje da ubede Izrael da ne pribegava vojnim udarima po iranskim nuklearnim postrojenjima, već da dozvoli sankcijama da „obave posao“.

Izrealski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman koji ove nedelje boravi u Vašingtonu u ponedeljak je na Kapitol Hilu odbio da odgovara na novinarska pitanja, a prema rečima jednog izraelskog zvaničnika u Jerusalimu, naredio je i članovima vlade da se suzdržavaju od spominjanja mogućnosti napada jevrejske države na Iran.

Izrael smatra Iran svojim najopasnijem neprijateljem i više puta je tvrdio da će učiniti sve da ga spreči da dobije atomsko oružje, a premijer Benjamin Netanjahu često ističe da su, što se tiče Irana, sve opcije na stolu.

Kako piše AP, što sankcije budu efikasnije i delovale brže, lakše će biti da se ubedi Izrael da odustane od plana za bombardovanje Irana – poteza koji bi mogao da dovede do novog rata na Bliskom istoku. Sankcije protiv iranske centralne banke prve su kaznene mere koje je Vašington direktno uveo protiv neke institucije u Iranu.

Ahmadinežad odgovara pred parlamentom

Parlament Irana pozvao je juče predsednika države Mahmuda Ahmadinežada da dođe na skupštinsko saslušanje u vezi s nizom optužbi, među kojima je i ona za loše vođenje ekonomije zemlje. To će biti prvo takvo saslušanje još od 1979., kada je u Iranu izbila Islamska revolucija i sa vlasti svrgnut šah Reza Pahlavi. Zamenik predsednika parlamenta Mohamed Reza Bahnoar rekao je da poslanici zahtevaju od Ahmadinežada odgovore u vezi sa ekonomijom, a posebno u vezi s namernim zaobilaženjem specijalnog budžeta za teheranski metro i javni transport. Ahmadinežad će takođe biti ispitivan u vezi sa svojim odlukama u domenu spoljašnje i unutrašnje politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari