Izraelske snage otvorile su vatru na grupe demonstranata u pograničnom pojasu sa Palestinskim teritorijama, te na granicama sa Sirijom i Libanom, a prema neproverenim izveštajima nekoliko ljudi je poginulo, dok je na desetine ranjeno, izvestio je Bi-Bi-Si. Najmanje 45 Palestinaca je ranjeno kada su izraelske snage pucale na grupu kod prelaza Erec u Gazi, rekao je jedan lekar. Palestinci su juče obeležili Nakbu, odnosno Katastrofu, što je njihov izraz za osnivanje države Izrael 1948.


Ovogodišnja Nakba podstaknuta je protestima širom severne Afrike i Bliskog istoka. U Ramali je takođe bilo sukoba, na graničnom prelazu ka Istočnom Jerusalimu, rekao je dopisnik britanskog javnog servisa. Palestinski demonstranti gađali su kamenjem izraelske bezbednjake koji su uzvratili suzavcem i gumenim mecima.

Izraelska vojska saopštila je da je pucala samo u znak upozorenja, u vazduh, na okupiranoj Golanskoj visoravni, pošto su demonstranti pokušali da preskoče graničnu ogradu. Međutim, prema nezvaničnim informacijama poginule su najmanje četiri osobe, dok je bar 10 ranjeno.

Predstavnici libanske vojske saopštili su da je najmanje 10 osoba ranjeno u pucnjavi na granici sa Izraelom. Na pograničnom području Izraela i Gaze, navodi Bi-Bi-Si, izraelske trupe su otvorile vatru iz tenkova i automatskih pušaka ranivši, prema rečima palestinskog lekara, najmanje 15 osoba.

Radikalni lideri Hamasa juče su održali zapaljive govore pred hiljadama muslimana koji su došli da odaju poštu žrtvama ustanka iz 1948., objavila je Beta. Ismail Hanijeh rekao je da Palestina obeležava ustanak u godini kada „postoji velika nada da će doći kraj cionističkom projektu u Palestini“. On je takođe još jednom podvukao pravo Palestinaca da se odupru izraelskoj okupaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari