Izraelske snage ubile dvojicu Palestinca na Zapadnoj obali 1Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Izraelske snage su danas ubile dvojicu Palestinca u Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali dva dana posle završetka velike ofanzive Izraela čiji je cilj bio obračun sa ekstremistima.

Bezbednosna služba Izraela Šin bet je saopštila da su ta dva Palestinca, za koje tvrdi da su ove nedelje napali policijsko vozilo, ubijena u oružanom sukobu u srcu Nablusa, trgovačkog centra Zapadne obale.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da su oni ubijeni izraelskom vatrom i objavilo je njihova imena.

Posle pucnjave na zemlji su ostale čaure i mrlje od krvi.

Palestinci su odneli tela ubijenih u bolnicu uzvikujući „Bog je velik“ i pucali u vazduh.

Nastavak nasilja podstiče pitanja o efektivnosti ofanzive početkom ove nedelje u kojoj je izraelska vojska iz vazduha napadala, kako je navela, ciljeve ekstremista, razmestila stotine vojnika i pričinila veliku štetu.

U ofanzivi je ubijeno 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Današnja ubistva su deo spirale nasilja koja traje više od godine i ne pokazuje znake smirivanja uprkos izraelskoj žestokoj operaciji u izbegličkom logoru Dženin.

Pre tog sukoba pripadnik islamskog ekstremističkog Hamasa je juče ubio jednog izraelskog vojnika kraj jevrejskog naselja Kedumim na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska ulazi na Zapadnu obalu već 16 meseci u odgovoru na talas palestinskih napada na Izraelce u proleće prošle godine.

U Dženinu i Nablusu, gde Palestinska uprava ima manje uticaja, najviše je nasilja.

Više od 150 Palestinaca je ubijeno ove godine na Zapadnoj obali, a u palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je najmanje 27 ljudi, uključujući četiri jevrejska naseljenika u junu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i pojas Gaze u ratu 1967. godine.

Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari