Izricanje presude Miškoviću 8. marta, predsednik veća bolestan 1Mišković Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Veće Specijalnog suda izreći će u petak 8. marta, a ne sutra 5. marta kako je bilo najavljeno, presudu u ponovljenom postupku predsedniku kompanije Delta Holding Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku Miškoviću, vlasniku firme Mera Investment B.V. Fund, optuženima za poresku utaju.

Kako je saopštio Viši sud, do odlaganja je došlo usled zdravstvenih problema predsednika veća, o čemu je danas obavešena uprava suda, a presuda će biti izrečena u 10 sati.

Apelacioni sud je prihvatio oslobađajući deo prvostepene presude za malverzacije za putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi iz njih, što je bila centralni deo optužnice, i naložio ponovno suđenje za deo presude kojim su osuđeni za utaju poreza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je, u završnoj reči, da Veće osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena  kazna na prvobitnom suđenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego što je prethodno presuđeno.

I na ponovljenom suđenju Miroslav Mišković je naveo da je Delta, u godini koja se pominje u optužnici, platila državi sto puta veći porez od iznosi za koji se tereti da je utajen. Odbrana je, zatraživši oslobađajuću presudu, istakla  da će ona biti mera „nezavisnosti pravosuđa“.

Sudsko veće je osudilo strože Miroslava Miškovića nego njegovog sina, iako je kvalifikovan u optužnici kao pomagač, jer je on „osmislio krivično delo i bio taj koji se za sve pitao“, a ne Marko Mišković kojeg je, tvrdi Veće, savetovao kako da izbegne plaćanje poreza.

Obojici je presudom naloženo i da plate po osam miliona dinara, a Marku Miškoviću i da njegova firma uplati 320 miliona dinara u budžet države jer tužilaštvo tvrdi da je toliki iznos utajenog poreza.

U ovom postupku na sedam godina zatvora osuđen je i vlasnik Nibens korporacije Milo Đurašković, za utaju poreza i da je oštetio Fabriku maziva iz Kruševca (FAM), u korist svoje Šer korporacije, a tužilaštvo je, u ponovljenom postupku, zatražilo kaznu od deset godina i da plati deset miliona dinara.

Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam meseci, određeno mu je jemstvo od 12 miliona evra kao garancija da će prisustvovati suđenjima, kao najveće ikad izrečeno u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari