Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku su japanski naučnici Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Šudži Nakamura zbog dostignuća u tehnologiji osvetljenja i izuma takozvanih LED svetiljki, saopštila je juče Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu. „Naučnici su nagrađeni zbog pronalaska novog energetski efikasnog i ekološkog izvora svetlosti“, navodi se u saopštenju.


Akademija je ocenila da je pronalazak star „samo 20 godina, a već je doprineo da stvori belu svetlost na potpuno novi način, koristeći diode jake plave boje“. „Kada su japanski naučnici 90-ih godina izumeli LED lampe, uneli su korenite promene u tehnologiji osvetljenja. Oni su uspeli tamo gde niko nije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je to „revolucionarno otkriće“.

LED svetiljka predstavljaju veštački izvor svetlosti koju čine LED diode upakovane u jednu sijalicu. Te sijalice su proizvedene tako da izdrže udarce i vibracije u industrijskim uslovima – ako lampa u kojoj je takva sijalica padne, ne prestaje da radi. Takve sijalice traju duže od običnih i mnogo su svetlije. Švedska akademija ocenjuje da je zahvaljujući izumu trojice Japanca, 21. vek postao „vek LED svetiljki u odnosu na prethodni vek običnih sijalica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari