Izuzetan uspeh: NOVA iz Bugarske nominovana za Međunarodnu nagradu Emmy 1Foto: Promo

Po prvi put u istoriji prestižnih Međunarodne nagrade Emmy, bugarski medij nominovan je u kategoriji Vesti i aktuelnosti (News and Current Affairs).

Međunarodna akademija za televizijsku umetnost i nauku odala je priznanje priči istraživačke novinarke NOVE Marijete Nikolaeve i snimatelja Tasija Asenova o najvećoj bugarskoj izbegličkoj tragediji, koja se dogodila u blizini Lokorskog.

Dokaz uspeha NOVE su i ostale nominacije u ovoj kategoriji iz BBC, Sky News, Channel 4, Al Jazeera, Globo News and UVDA, koje dolaze iz još pet zemalja – Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila, Indije, Izraela i Katara.

Prošle godine 17. januara, 18 migranata – dece i muškaraca – pronađeno je mrtvo u blizini Lokorskog, oni su se ugušili u posebno izgrađenim skrovištima pokušavajući da ilegalno pređu.

Vozilo je bilo obloženo i pod pritiskom kao metalni kovčeg – bez kiseonika i svetlosti. Sedam mučnih sati.

Neki su igrom slučaja preživeli, pošto je nakon tehničkog kvara na kamionu, vozač napustio vozilo i pobegao.

Preživeli koji su bili između života i smrti, poslednjim naporima su puzali i tražili pomoć.

Šestoro preživelih stalo je ekskluzivno ispred novinarke Marijete Nikolaeve i kamere Tasija Asenova i ispričalo srceparajuću priču o užasu smrtonosnog putovanja, o trgovini migrantima i o bespomoćnom osećanju dok gledate prijatelje koji umiru na vašim rukama.

Svi oni beže iz Avganistana u potrazi za normalnim životom. Kažu da je kamion prošao četiri policijske kontrole otkako je prešao granicu sa Sofijom.

Zbog tragičnog incidenta uhapšeno je šest Bugara, koji su organizovali ilegalni transport i za to uzeli pozamašne sume. Među njima je i bivši granični policajac.

„Nominacija za Međunarodnu nagrad Emmy je izuzetno dostignuće za NOVA i Bugarsku. Velika nam je čast što je NOVA prvi bugarski medij kome je Međunarodna akademija za televizijsku umetnost i nauku u ovoj kategoriji odala priznanje uz tako ozbiljnu konkurenciju. Čestitamo Marijeti i Tasiju. Njihov precizan novinarski rad svrstava ih među najiskusnije novinare iz celog sveta. Ovo priznanje je još dragocenije jer dolazi u godini u kojoj NOVA slavi 30. godišnjicu i potvrđuje rezultat naše posvećenosti pružanju kvalitetnog televizijskog novinarstva“, istakao je Dirk Gerkens, izvršni direktor kompanije Nova Broadcasting Group.

„U svetu potresanom sve većim previranjima i sukobima, važnost pouzdanog novinarstva je važnija nego ikad,” rekao je Bruce L. Paisner, predsednik i izvršni direktor Međunarodne akademije televizijskih umetnosti i nauka. „Pozdravljamo novinare širom sveta koji svakodnevno rizikuju svoju bezbednost, a ponekad i svoje živote, da bi važna ljudska i politička pitanja izneli u središte pažnje.“

Pored tragedije kod Lokorskog, nominovane za Međunarodnu nagradu Emmy u kategoriji Vesti i aktuelnosti (News and Current Affairs), jesu i priče o sukobu Izraela i Hamasa, platnoj šemi u Gradskom veću Rio de Žaneira, istrazi masakra 7. oktobra, u kojem su teroristi Hamasa ubili više od 1.200 ljudi u Izraelu, tajni izveštaj o tajnoj bolnici tokom građanskog rata u Mjanmaru, smrtonosna prevara sa aplikacijama za kredite u Indiji i priča o dvoje rođaka koje je Hamas držao u zatočeništvu.

Međunarodni dobitnici Međunarodne nagrade Emmy u kategoriji News & Current Affairs biće nagrađeni zajedno sa svojim američkim kolegama tokom formalne ceremonije u Njujorku 25. septembra ove godine.

O kompaniji NOVA (Bugarska):

NOVA je vodeći politematski TV kanal u Bugarskoj, koji se odlikuje svojim inovativnim programima i uvođenjem mnogih međunarodnih TV formata u zemlji. Podrška bugarskim filmovima i serijama postala je zaštitni znak ovog medija. NOVA nudi visokokvalitetne programe o aktuelnim dešavanjima, a njene vesti su među vodećim izvorima informacija, prema godišnjim izveštajima Rojtersovog instituta za studije novinarstva. Iza poruke „Verujte iskustvu“ stoje etablirani novinari sa misijom da objektivno izveštavaju. Medijska kuća ima ugovore o saradnji sa Američkom agencijom za globalne medije, CNN-om i DW. NOVA je u portfoliju jedne od najvećih multiplatformskih i tehnoloških kompanija u Bugarskoj – Nova Broadcasting Group, deo United Media, član vodećeg telekomunikacionog i medijskog operatera u Jugoistočnoj Evropi United Group.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari