Najbolja glumica i najbolji glumac IV pozorišne smotre „Viminacium lumen meum“ su Jelena Stojadinović za ulogu Agafje Tihonovne, u predstavi „Ženidba“ Nikolaja Gogolja, pozorišta „Masuka“ iz Velike Plane i Nemanja Lugavac za ulogu Frederika u predstavi „Iza kulisa“ Majkla Frejna, pozorišta „Radoje Domanović“ iz Rače Kragujevačke.

Ovo je odluka žirija u sastavu Obrad Terzić, menadžer arheološkog nalazišta Viminacium, Godrana Slavković profesor srpskog jezika i Jelka Martić, učiteljica u penziji i član Gradske skupštine.

Na završetku festivala koji je izazvao veliku pažnju kostolačke publike, glumcima i publici se obratio Dejan Milošević, selektor ovogodišnje smotre: – Publika je imala priliku da u proteklim danima pogleda šest izuzetnih predstava različitih žanrova, od klasika do modernih tekstova i imala priliku da bar na trenutak proba da uđe u tajne pozorišnog života. Sa željom da se po istom poslu nađemo i u sledećoj godini, proglašavam smotru završenom.

Prvog dana festivala koji je otvorio Nenad Despotović, kostolački reditelj, gledalištu se predstavilo pozorište „Masuka“ iz Velike Plane Gogoljevom Ženidbom u režiji Dejana Cicmilovića. U odličnoj predstavi briljirali su Jelena Stojadinović u ulozi Agafje Tihonovne i Vladimir Stanić u ulozi Ive Fomiča Kočkarjova i dobili nagrade za najbolja glumačka ostvarenja večeri. Drugog dana festivala pozorište „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi izvelo je predstavu „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića. Dugi aplauz nije dozvoljavao glumcima da odu sa scene, žiri se našao na teškom zadatku- kako izabrati najboljeg među jednakima? Glumica večeri je Suzana Stanković za ulogu Danice Čvorović, a glumac večeri Miroslav Živadinović za ulogu Đure Čvorovića.

Poslednjeg dana Kostolčanima se predstavilo Gradsko pozorište iz Smederevske Palanke predstavom „Joneskov san“ Ežena Joneskoa u režiji i adaptaciji Miomira Jelića koji je na impresivan način predstavio miks tri teksta najizvođenijeg francuskog pisca. Žiri je za glumicu večeri proglasio Jelenu Stanimirović za ulogu Bartolomeusa prvog, a glumca večeri Dejana Gligorijevića za ulogu Joneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari