Na predlog Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Vlada Republike Srbije usvojila je Program podrške održivom razvoju poljoprivrede i sela u nerazvijenim opštinama Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i gradu Novom Pazaru. U svečanoj atmosferi, tradicionalnim presecanjem vrpce, kancelariju Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici, otvorili su ministri Dušan Petrović, Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić.

Nakon svečanog otvaranja, u prisustvu velikog broja zvanica, među kojima su bili i predsednici svih sandžačkih opština, kao i drugih od 48 opština u statusu najnerazvijenijih, narodnih poslanika, ali i predstavnika privrednih komora, razvojnih agencija, privrednika, poljoprivrednih proizvođača i značajnog broja medija, u hotelu Borovi održana je konferencija za novinare i panel diskusija pod nazivom „Partner za održivi razvoj“. Tom prilikom prikazan je i promotivni film TV Avala „Druga strana Srbije“.

-Ovo je izvanredna ideja zbog toga što sam ja siguran da će ova Kancelarija, kao i druge koje će u narednim mesecima biti otvorene širom Srbije, pomoći ljudima da više zarade od poljoprivrede, izjavio je na svečanom otvaranju Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović. Istakavši da je najveći problem u poljoprivredi Srbije nedostatak znanja, što pokazuju nedovoljni prinosi i proizvodnja u toj oblasti, a da uprkos tome ima dve hiljade nezaposlenih agronoma, ministar Petrović je rekao da će biti zaposlen svaki nezaposleni agronomi koji „želi da radi za Vladu Republike Srbije, ovaj centar i one koji će tek biti formirani, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim područjima Republike Srbije.“ Petrović je takođe rekao da će ovakvi centri za razvoj pomoći ljudima koji se bave poljoprivredom da ostvare, kako je kazao, najeftiniji novac putem kredita.

Govoreći o ciljevima Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, direktor ove Kancelarije, ministar Sulejman Ugljanin, izrazio je očekivanje da bi preko regionalnih centara za ravoj poljoprivrede, opštine koje su živele od, kako je kazao, humanitarne pomoći, trebalo da postanu one koje će puniti državni budžet. „Ovaj Regionalni centar ima za cilj da podstakne razvoj poljoprivrede u sandžačkim opštinama“, kazao je Ugljanin, dodajući da Pešterska visoravan i Sandžak imaju preduslove za razvoj poljoprivrede i stočarstva. „Već smo prepoznatljivi u zemlji i u svijetu po proizvodnji svežeg mesa i mesnih prerađevina, meleka i mlečnih proizvoda, šumskog bilja, lekovitog bilja i šumskog voća. Poljoprivreda je potencijal naše zemlje, a poljoprivredni proizvodi sa geografskim porijeklom, posebno sandžačkim porijeklom su naša šansa“, rekao je Ugljanin.

-Postavljene ciljeve za unapređenje poljoprivredne proizvodnje ostvarićemo kroz edukaciju i podizanje svijesti poljoprivrednih proizvođača o potrebi primene savremenih metoda i standarda u poljoprivredoj proizvodnji, rekao je direktor novootvorene kancelarije Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici Esad Hodžić. Predsednik opštine Sjenica Muriz Turković je na svečanom otvaranju istakao da razvoj poljoprivrede i sela podrazumeva veće subvencije i ukupna ulaganja u razvoj poljoprivrede i nedostajuće putne i druge infrastrukture. „Samo na taj način zaustaviće se odlazak sa ovih prostora, a ljudi na selu motivisati da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i da od rezultata svoga rada pristojno žive“, istakao je. Tome se nadaju i poljoprivrednici koji od lokalne samouprave, ali i države Srbije, očekuju pomoć za unapređenje njihove proizvodnje. Rezultate novootvorenog Centra za poljoprivredu će, kako oni kažu, vreme pokazati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari