Funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova koji se pominju u aferi „Banana“ biće saslušani u prisustvu predstavnika Tužilaštva za organizovani kriminal i to u skorom roku, tvrdi za Danas izvor iz bezbednosnih krugova.



Sagovornik našeg lista nije mogao da precizira da li će to biti krajem ove sedmice, kako je medijima najavio direktor policije Milorad Veljović.

Pre mesec dana Tužilaštvo je naložilo „prikupljanje potrebnih obaveštenja“ nakon što su mediji objavili službenu belešku Uprave kriminalističke policije, da su na 130 diskova na kojima su pripadnici UKP i BIA narezali snimljene i presretnute komunikacije sa članovima narko-kartela Darka Šarića, čiji je član i Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, i kontakti sa ljudima iz vrha MUP-a. Apostrofiran je snimak telefonskog razgovora bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića Branka Lazarevića, a pomenuti i susreti Radulovića sa savetnikom u MUP-u Ivicom Tončevom. Sam premijer Dačić izjavio je javno da nije znao da se protiv Radulovića vodi istraga kada se sa njim susretao, te da ga je poslednji put video u decembru 2010. u Teniskom savezu Srbije, kada je Srbija osvojila Dejvis kup. Poternica za Radulovićem je prema rečima koordinatora službi bezbednosti Aleksandra Vučića, raspisana u martu 2011. Vučić je prekjuče za RTS izjavio da će u ovoj aferi svi biti saslušani, jer bi u suprotnom svi u vlasti bili okarakterisani kao „mafijaši“.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su Danasu da Lazarević, koji je sada ministar-savetnik u Atini, pred domaćim pravosuđem nema nikakvu vrstu imuniteta zbog diplomatske funkcije. Mediji su objavili da je Lazarević stavljen pod prismotru grčke policije.

Još se kontroliše imovina Tončeva

Postupak za kontrolu imovine savetnika za bezbednost Ivice Tončeva još nije okončan, mada je moguće da će to biti u svakom trenutku, po prispeću tražene dokumentacije, rečeno je Danasu u Agenciji za borbu protiv korupcije. Postupak provere da li je Tončev prijavio Agenciji svu imovinu i prihode ovoj Agenciji, pokrenut je pre skoro mesec dana, pošto su mediji i istraživački portali objavili da je preko firme Fil-Šar navodno bio poslovni partner sa Branislavom Šaranovićem, pripadnikom crnogorskog kriminalnog miljea. Šaranović je ubijen u Beogradu 2009, a protiv njega, koliko je poznato, u Srbiji nije vođen nikakav postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari