Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o poslovanju grada Novog Pazara u 2011. godini obimno je i sadržajno štivo kojim su se, do sada, u nastavcima bavili mediji. Utvrđeno je da je novac iz budžeta trošen nenamenski i suprotno zakonskoj regulativi.

Primera radi, ovdašnja lokalna samouprava je u kontrolisanoj godini utrošila 24.052 miliona dinara bez postupka javne nabavke. Novac je na takav način trošen za administrativne usluge kod jedne privatne firme, za informisanje, reprezentaciju, nabavku materijala za posebne nabavke i tekuće održavanje.

Kako se navodi u izveštaju, Direkcija za izgradnju grada Novog Pazara sprovela je devet postupaka javnih nabavki narudžbenicom u vrednosti od 1,6 miliona dinara, a 550.000 dinara je vrednost usluga mehaničkih popravki koje su izvršene bez prethodno sprovedenog postupka nabavki. U postupku revizije konstatovano je da je sve „nabavljeno bez postupka javnih nabavki, suprotno Zakonu o budžetskom sistemu“. Utvrđeno je da nisu tačno prikazane ni međunarodne donacije, ni kreditna zaduženja…

Prva zvanična reakcija stigla je od opozicione Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) koja je najoštrije osudila „nenamensko, neracionalno i bez postupka javne nabavke trošenje novca građana“. U saopštenju koje je potpisao Sead Šaćirović, predsednik Izvršnog odbora BDZ i šef odborničkog kluba te partije u novopazarskom gradskom parlamentu, još se navodi da ono što je pronašla DRI „samo deo ledenog brega“ na koji je BDZ više puta ukazivala u saopštenjima i za govornicom u gradskom parlamentu.

„Ne čudi ovakvo ponašanje novopazarske gradske vlasti, kada su državni organi suviše olako i nonšalantno prešli preko malverzacija i nenamenskog trošenja novca građana Novog Pazara još za vreme vlasti SDA Sulejmana Ugljanina“, navodi se u saopštenju BDZ, koja zahteva od nadležnih državnih organa, policije, tužilaštva i sudstva da ispita malverzacije i da „odgovorne dovedu pred lice pravde bez obzira kojoj političkoj partiji pripadali“.

Kontrolisana godina pripada mandatu u kojem su gradsku vlast predvodile partije okupljene oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i Jedinstvena srpska lista (SRS – DSS – NS – SPS). Nenamenskog trošenja novca bilo je i od 2000. do 2008. godine kada je u ovom gradu apsolutnu vlast imala koalicija Bošnjačka lista za evropski Sandžak, odnosno Lista za Sandžak, čiji je stožer bila Stranka demokratske akcije (SDA), koja sada predvodi lokalnu vlast sa SDP.

Skupštinska komisija je utvrdila da je za vreme SDA vlasti iz gradske kase i javnih preduzeća nenamenski potrošeno oko 11 miliona evra. Izveštaj se pojavio, ali i odmah sklonjen i o njemu nikada se nisu izjasnili ni Skupština grada ni Gradsko veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari