Izveštaj NDNV o pritiscima na novinare u Srbiji: "Generatori diskriminacije novinara su funkcioneri vladajućih partija" 1Foto: NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je na večeras na tribini u Novom Sadu predstavilo godišnji izveštaj o diskriminaciji i drugim vrstama pritisaka i pretnji kojima su izloženi lokalni novinari.

Analizu pod nazivom, „Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u medijskom mraku“, NDNV je pripremio na osnovu jednogodišnjeg monitoringa izveštaja Mreže poverenika koji su od avgusta 2023. do avgusta 2024. godine beležili slučajeve diskriminacije, pritisaka i pretnji kojima su bili izloženi lokalni novinari iz deset multietničkih sredina.

Izveštaji poverenika NDNV-a nedvosmisleno upućuju na zaključak da su glavni generatori diskriminacije novinara u Srbiji javni funkcioneri i zvaničnici vladajućih političkih stranaka.

Urednik portala Pančevo SiTi Nenad Živković rekao je, kako piše Autonomija, da je neophodno umrežavanje u medijskoj zajednici, posebno lokalnih medija, ali i spremnost na rizike, kako bi se odbranila profesija i slobodno novinarstvo.

“Treba da napravimo neku vrstu oklopa neprobojnog za mrzitelja slobode izražavanja. Zato moramo biti spremni na rizike. Inače smo laka pojedinačna lovina”, istakao je Živković.

On je kazao da je medijska scena u Pančevu takva da ne postoji komunikacija između novinara i “medijskih radnika”, te da u takvim okolnostima novinari koji se “ne uklapaju”u pacifikovanu medijsku sliku bivaju izloženi pritscima, napadima, uvredama i toksičnim kampanjama.

“Pančevo SiTi takođe je zložen razočitim pritscima i SLAPP tužbama. Jer, oni koji ukazuju na probleme su meta. Na nama je da takvoj vrsti nasija pružimo otpor, da jačamo odnose između redakcija, da redovno razmenjujemo informacije…”, poručio je Nenad Živković.

Novinar NDNV-a Dalibor Stupar rekao je da je novinarima u manjim sredinama mnogo teže nego u većim gradovima, jer su njihovi problemi manje vidljivi široj javnosti.

“Nedostavljanje informacija od organa javne vlasti utiče na rad novinara, a dodatnim pritiscima i etiketiranjem nezavisnih novinara vlast kreira negativan odijum javnosti prema njima, namerno se urušava kredibilitet tih novinara. I na kraju građani imaju pogrešnu percepciju”, ukazao je Stupar.

Pravni ekspert NDNV-a Veljko Milić istakao je da su novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao često meta SLAPP tužbi, koje su iscrpljujuće za lokalne novinare i medije.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari