Jednodnevni štrajk upozorenja u školama je gotovo izvestan, a datum njegovog održavanja trebalo bi da bude poznat posle sastanka predstavnika sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja. U Granskom sindikatu prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ kažu da je realno da protest upozorenja bude krajem oktobra ili početkom novembra.

Sada je prioritet da se reši problem tehnoloških viškova sa takozvane liste A i liste B, a u međuvremenu ćemo izvršiti analizu kako bismo mogli ozbiljno da organizujemo protest – izjavio je za Danas Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“ posle sednice Izvršnog odbora tog sindikata.

 

Ružica Todić Brdarić, takođe članica „Nezavisnosti“ navodi da se radna grupa za praćenje angažovanja zaposlenih u obrazovanju suočava sa velikim problemima, jer pojedini direktori škola i dalje prikrivaju slobodna radna mesta ili ne žele da prime ljude koji nemaju punu normu. Zbog toga će, dodaje, sindikati tražiti da se u rešavanje spornih slučajeva uključi i ministar prosvete Srđan Verbić.

Ona navodi da je zbrinjavanje tehnoloških viškova trenutno najvažniji posao, ali da ne odustaju od zahteva da prosvetnim radnicima bude isplaćena novčana pomoć do kraja 2015, što je predviđeno sporazumom koji je potpisan sa vladom.

Iz Sindikata radnika u prosveti Srbije poručuju da nas čeka „prosvetna jesen prepuna protesta i štrajkova prosvetara“.

– Ministarstvo prosvete nije ispunilo nijednu obavezu potpisanu prilikom prekida štrajka prosvetnih radnika. O novčanoj pomoći nema ni govora, a izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nisu ušle u skupštinsku proceduru. Platni razredi su propala stvar. Nemuštim interpretacijama Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i pravno nedopustivim „preporukama“ direktorima škola, ministar Verbić je u srpskoj prosveti napravio problem koji do sada nije postojao, kažu u SRPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari