Izveštavanje o životnoj sredini 1

Neophodno izdvojiti veće finansije, kao i podići svesti široj javnosti, kako bi se zadovoljili ekološki standardi poglavlja 27 i približilo EU- zaključeno je prošle nedelje, na trodnevnom treningu za novinarke i novinare, koji izveštavaju o životnoj sredini.

Trening je održan u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački, a organizovao ga je Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) kancelarije u Srbiji, Pokret gorana Vojvodine, kao i CSConnect.

Dejan Lekić, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine, istakao je da je od izuzetnog značaja medijsko izveštavanje o ovoj oblasti. „Medijski izveštaji na temu ekologije uglavnom su senzacionalistički, međutim, iako stanje u ovoj oblasti nije kataklizmično, nije ni dobro“, naglašava Lekić. On dodaje da je neophodno izdvojiti mnogo više novca kako bi se dostigli evropski standardi u očuvanju životne sredine. Profesorka dr Snježana Milivojević sa FPN naglašava značaj slobode medija i važnost demokratskih institucija. Prema njenim rečima, problem je i u tome što u medijima ekološke teme nisu dovoljno prisutne. Predavači iz državnog sektora uglavnom su ukazivali na zadovoljavajuće stanje životne sredine u Srbiji, sa čime se nisu složile nevladine organizacije. Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj CEKOR ističe da su male hidroelektrane dodatni problem, jer su, tvrdi, beskorisne i nekvalitetne. „Projekti iz ove oblasti povezani su sa finansijskim malverzacijama. Zaštite životne sredine nema u Srbiji jer nije uspostavljen sistem za monitoring i ne može se „ući“ u poglavlje 27 dok se monitoring ne uspostavi“, rekao je Kalmar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari