Izveštavanje po direktivi posledica panike vlasti 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

To što su informativne emisije režimskih televizija, što sa nacionalnom frekvencijom, što na lokalu, u protekla dva dana imale gotovo identične priloge u kojima prozivaju Dragana Đilasa i Sergeja Trifunovića nije nimalo slučajno, jer su sve radile po istoj direktivi.

„Đilas, Hitler i Sergej, sa sve tvitovima, moraju se naći u informativnom programu bez obzira na druge vesti“, deo je mejla koji je, kako nezvanično saznajemo, upućen lokalnim televizija sa beogradskog Studija B.

Južne vesti su prve objavile mejl sa direktivom, upućen lokalnim televizijama u vlasništvu Radoice Milosavljevića u Pančevu, Kruševcu, Pirotu i Požegi. Milosavljević poseduje i Centar za informisanje Novi Kneževac, televiziju Caribrod iz Dimitrovgrada i Radio-televiziju Brus.

Gordana Bjeletić iz Južnih vesti kaže za Danas da su redakciji portala prosleđeni i brojni drugi mejlovi sa uputstvima o uređenju informativnog programa. Naglašava da su uputstva prosleđivana i ranije, ali sa drugačijom sadržinom.

– Uredništvu je uglavnom nalagano da prenose konferencije za novinare Aleksandra Vučića ili ceremonijalne događaje. Osim toga, nikada se nisu bavili nacionalnim temama, već isključivo promovisanjem aktivnosti naprednjaka na lokalu – kaže Bjeletić. Prema njenim rečima, novinari na lokalnim televizijama „nisu se preterano mešali u svoj posao“, a uređivačka politika je manje više bila ista.

– Sada je napravljen presedan, jer je informativni program ovih televizija izgledao poput onih na Pinku i Studiju B, sa sve tvitovima koji su čitani – naglašava naša sagovornica. U pokušaju da čuje i drugu stranu, zvala je urednike televizija u vlasništvu Milosavljevića, ali niko nije hteo da govori jer su, kako kaže, svi bili zaplašeni.

– Uplašeni su i radnici koji se boje da će ostati bez posla. Oni rade uprkos činjenici da mesecima ne primaju platu, ali to je problem u malim sredinama – naglašava Bjeletić.

Sem televizija u vlasništvu Milosavljevića, identičan informativni program po receptu – Đilas, Hitler, Sergej, tvitovi – emitovan je i na brojnim drugim lokalnim televizijama širom Srbije. Najveći broj njih, oko 10, pod direktnom je uređivačkom palicom direktora BIA Bratislava Gašića. Tačan broj tih glasila nemoguće je utvrditi, jer su kao njihovi vlasnici upisani članovi Gašićeve porodice ili bliski prijatelji.

Programski urednik NDNV Dinko Gruhonjić kaže za Danas da je kupovina lokalnih medija urađena sa jednom jedinom svrhom, a to je da se po potrebi aktiviraju kao megafoni Vučićeve vlasti.

– Reč je o medijima koji ne služe informisanju građana, već propagandi vladajuće partije. To nije nikakvo iznenađenje. Tužno je što iza svega stoje kriminalne radnje kada je u pitanju privatizacija takvih medija i što za te kriminalne radnje niko nije odgovarao, iako je veći deo njih kupljen našim novcem, odnosno novcem budžetskih obveznika – ističe Gruhonjić. On očekuje da će se „izveštavanje po direktivi“ sve češće događati, jer je ono jasan pokazatelj da režim ulazi u opadajuću fazu, odnosno fazu panike.

– Više nije dovoljno da se prepusti takozvanim urednicima takozvanih medija da ih uređuju, već je potrebno uvesti staljinističke metode cenzure i instrukcija. Mi koji duže pamtimo, sećamo se Miloševićevog postupanja pred kraj njegove vladavine, tako da sam ubeđen da će ovoga biti sve više – naglašava Gruhonjić. On smatra da je to posledica građanskih protesta koji se nastavljaju „i po ciči zimi“. Na pitanje ko je vrhovni nalogodavac ovakvih direktiva, naš sagovornik kaže da to svi možemo da pretpostavimo.

Vučićević bez komentara

Glavna i odgovorna urednica Studija B Ivana Vučićević juče nije odgovorila na pitanje Danasa da li je mejl sa direktivom o prilozima koje treba emitovati lokalnim televizijama upućen sa Studija B.

Pritisci iz Vučićevog kabineta

Da li sam ja odgovoran i kad sin Mitrovića ubije dete, a Vučić vrši pritisak na mene da se ne objavljuje istina – ovo je pre četiri godine na svom tviteru objavio Tihomir Trišić, vlasnik i urednik magazina „Akter“ i u to vreme bliski saradnik vlasnika Kurira Aleksandra Rodića. On je objavio i sliku SMS-a koji mu je poslala Suzana Vasiljević, savetnica Aleksandra Vučića za medije, u kome piše: „Moli te Aleksandar da ne budeš previše grub prema Željkovom malom“.

Trišić koji je bio i član UO Asocijacije medija kao i član Komisije za žalbe Saveta za štampu, kasnije je uhapšen pod sumnjom da je finansijski oštetio „Azotaru“ u Pančevu, a on je to nazvao „montiranim političkim procesom“. Zanimljivo, SMS Vučićeve savetnice Trišić je objavio tek kada je pušten iz pritvora, mada i ostali urednici svedoče o čestim pritiscima da nešto objave ili ne objave koji dolaze iz Vučićevog kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari