– Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) iskoristila je najmanje dva zatvorska centra u Litvaniji nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. na SAD. U izveštaju litvanskog Parlamentarnog komiteta navodi se da je avionima CIA 2005. i 2006. bilo dozvoljeno sletanje u Litvaniji. U dokumentu takođe piše da litvanskim zvaničnicima nije bilo dozvoljeno da se približe letelicama i da nisu bili obavešteni ko je bio u avionima.

Istražitelji su otkrili da je najmanje osam osumnjičenih za terorizam bilo zatvoreno u jednom zatvorskom centru na periferiji litvanske prestonice Viljnus. Reč je o bivšoj školi za jahanje i, kako se navodi, osumnjičeni su tamo bili iza rešetaka između 2004. i 2005. Zvaničnici kažu da se danas to bivše zatvorsko postrojenje koristi za obuku litvanskih državnih snaga bezbednosti.

U avgustu ove godine američki mediji su izveštavali da su Litvanija, Poljska i Rumunija bile domaćini tajnih centara CIA za saslušavanje osumnjičenih. Iako je predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite prvobitno negirala samo postojanje zatvora te da nema dokaza koji bi na to upućivali, u najnovijem saopštenju ona je rekla: „Tačno je. Litvanija će preuzeti odgovornost, izviniti se i obećati da se to više nikada neće ponoviti“. Strahuje se da bi ovaj skandal mogao da poremeti odnose između ove bivše sovjetske republike i Vašingtona. Naime, Litvanija je nedavno rekla da ne želi da prihvati nijednog zatvorenika iz američkog zatvorskog centra Gvantanamo sve dok ta stvar ne bude razjašnjena. Mogući razlozi zašto je litvanska vlada pristala na ovakve ustupke jeste želja da se dodvori Americi ne bi li lakše postala članica NATO 2002.

Zloglasna praksa ispitivanja osumnjičenih i mreža tajnih američkih zatvorskih centara postali su najsporniji aspekti reakcije administracije bivšeg predsednika SAD Džordža Buša na terorističke napade 11. septembra. Američki stručnjaci specijalizovani za poslove odbrane i bezbednosti kažu da kritičari Bušove administracije to smatraju načinom da se izbegnu zakonska ograničenja, iako zvaničnici SAD negiraju takve navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari