Rumunski premijer Emil Bok izviždan je juče posle vojne parade u Bukureštu povodom državnog praznika, godišnjice ujedinjenja rumunskih oblasti i stvarenja jedinstvene Rumunije. Na kraju vojne parade, oko 2.000 ljudi kod Trijumfalne kapije dugo je zviždalo premijeru Boku, sve dok nije stigao do svog automobila u pratnji ličnog obezbeđenja.

Na proslavi u gradu Alba Julija, gde je 1918. proglašeno ujedinjenje Rumunije, predstavnici vladajuće Demokratske liberalne partije (PDL) takođe su izviždani, dok je predsednik opozicione Socijaldemokratske partije (PSD) Viktor Ponta pozdravljen aplauzom. Političari i analitičari kažu da je pred početak parade u Bukureštu prekršen protokol jer su – u odsustvu predsednika Trajana Baseskua- vojne počasti ukazane premijeru Boku, umesto predsedniku Senata

Mirčeu Džoani koji je, po rangu, drugi čovek u državi, Bok je izjavio da je on otvorio vojnu paradu jer ga je za to ovlastio predsednik države, a to što je izviždan ocenio je kao izraz demokratije. Predsednik Rumunije učestvuje na samitu OEBS-a u Astani, u Kazahstanu. Pojedini mediji naveli su da je u Astanu mogao da ode i premijer, ali da je predsednik Basesku odlučio da ode kako bi izbegao da građani njemu zvižde tokom vojne parade u Bukureštu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari