U Braničevskom okrugu mnoge investicije i drugi poslovi ne mogu da se obave u planiranom roku zbog čestih žalbi i poništavanja tendera. Tako lane u Požarevcu nije moglo na vreme da počne održavanje i popravka pojedinih ulica jer su žalbe rešene tek početkom decembra. U Klenovniku, gde treba da se radi druga faza toplifikacije kuća tender je poništen po treći put zbog navodno nepotpune dokumentacije. U opštini Petrovac na Mlavi strahuju da će zbog poništavanja tendera za popravku Doma kulture u selu Šetonje ostati bez novca koji su dobili od grada Beograda i lutrije Srbije jer neće moći da ga potroše o roku.


– Javnu nabavku, tender za popravku Doma kulture u Šetonju, koji je stradao u požaru, sproveli smo u decemru prošle godine ali se žalila jedna firma koja nije dobila posao i evo pet punih meseci Komisija za žalbe pri Agenciji za javne nabavke u Beogradu još to nije rešila iako je obaveza bila da to učine u roku od 15 dana. Više puta smo intervenisali i uvek su nam rekli ,,u toku je“ i sada smo došli u situaciju da izgubimo tri miliona dinara koje nam je dala Skupština grada Beograda i dva miliona od Lutrije Srbije jer do 3o.juna ne možemo da ih potrošimo a zidovi na Domu kulture su nakisli i svaki čas mogu da padnu. Ukoliko bi započelui posao pre nego što Komisija reši žalbu učinili bi krivično delo a to ne želimo. Razmišljamo da podnesemo i tužbu protiv Komisije jer trpimo veliku materijalnu štetu, žali se predsednik SO Petrovac na Mlavi Milanče Aćimović.

U selu Klenovnik, u gradskoj opštini Kostolac, gde treba da počne druga faza toplifikacije kuća tender za izbor izvođača radova poništen je po treći put, navodno zbog nepotpune dokumentacije. Mirko Marjanović, član opštinskog veća u Kostolcu kaže da mu nije jasno kako se to događa i da zbog toga kod meštana postoji veliko nezadovoljstvo. U selu Petka kod Požarevca takođe se nadaju da ove godine stigne grejanje jer su već nabavili deo materijala za toplifikaciju kuća i da su se nadali da radovi počnu u ovom mesecu. Dejan Nenić iz Petke kaže da izgleda da od toga neće biti ništa jer meštani Klenovnika, kroz čije selo prolazi toplovod, uslovljavaju da se prvo kod njih završi toplovodna mreža.

– Sada je pitanje kada će radovi početi a naša je želja bila da predstojeće zime ugasimo 350 dimnjaka u selu. Deo cevi smo dovukli i uskladištili ali čekamo da se reši papirologija. Ako se tenderi stalno obaraju onda od našeg posla nema ništa iako smo se dogovorili da svako domaćinsto koje ima kuću do 200 metara kvadratnih za priključak na mrežu uplaćuje 52.000 dinara. Ako posao ne mogu da obave neka nam na vreme kažu da pripremamo ogrev za zimu, kaže Dejan.

U Direkciji za izgradnju grada Požarevca ističu da zbog žalbi firmi na tendere lane nisu mogli da realizuju održavanje ulica jer su žalbe rešene tek u decembru. Miodrag Stojković, direktor Direkcije ističe da je problem sistemske prirode ali i mentaliteta vlasnika firmi koji na tenderu ne dobiju posao.

– Mi smo taoci izvođača radova jer po Zakonu o planiranju i izgradnji oni mogu uvek da se žale kada ne dobiju posao. Uplate za žalbu taksu od 60.000 dinara i dok se ona ne reši, a to traje nekoliko meseci, stopiraju nam radove. Ako se dokaže da nisu bili u pravu izvođači radova koji su se žalili ne snose nikakve sankcije. Zakon nije odvojio ni održavanje od investicija i zato prošle godine nismo u potpunosti realizovali održavanje ulica u Požarevcu jer su žalbe izvođača radova rešene tek u decembru kada je građevinska sezona završena – kaže direktor Stojković i dodaje da mnogi poslovi poput održavanja liftova, signalizacije ili semafora ne mogu da čekaju rešenje žalbi na tendere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari