Prošle nedelje u gradu Požarevcu bila je isključena voda usled neophodne intervencije na izvorištu „Ključ“. Naime, projekat rehabilitacije vodosnabdevanja grada Požarevca, rađen u saradnji sa Evropskom unijom kao kapitalna investicija u infrastrukturi, završen je još u decembru prošle godine uz prisustvo visokih zvanica – predstavnika Kancelarije EU u Srbiji i Vlade Republike Srbije.

Gradu Požarevcu preostala je obaveza da, kao deo svoga učešća u ovoj izvanredno značajnoj investiciji, završi rekonstrukciju trafo stanice na izvorištu u okviru pomenutog projekta, gde je bilo potpuno učešće grada Požarevca vredno oko četiri miliona dinara. „Elektromorava“ je u jutarnjim časovima počela rekonstrukciju trafo stanice uz prisustvo gradonačelnika Miodraga Milosavljevića, predstavnika nadzornog organa, Milinka Zdravkovića i direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“, Nenada Ratića koji su pratili sam tok radova pošto je grad bio u režimu isključenja vode od jutarnjih časova do ponoći.

Radovi su obavljeni uspešno, pa je snabdevanje normalizovano već u večernjim časovima tako da su svi građani dobili vodu.

Snabdevanje grada, tokom isključenja vode, obezbeđeno je specijalnim cisternama. U gradu su bile po dve od Vodovoda i JKP „Komunalnog preduzeća“. Par cisteni je bio postavljen fiksno u centru dok su dve kružile gradom. Grad Beograd je pritekao u pomoć sa još dve cisterne pa se gradonačelnik Požarevca, tim povodom, posebno zahvalio svom kolegi Draganu Đilasu i direktoru beogradskog Vodovoda, Cviji Babiću. Zahvaljujući ovim intervecijama, kao i blagovremenom i sveobuhvatnom obaveštavanju javnosti, nestašica vode za piće se u Požarevcu uopšte nije osećala pošto su svi građani mogli da se snabdenu dovoljnim količinama neophodne tečnosti.

Realizacijom projekta rehabilitacije vodovodnog sistema grada Požarevca, na „Ključu“ su ugrađene nove crpne stanice, ukupno ih je četiri, snage 110 kilovata. Pomenuto postrojenje je u potpunosti automatizovano i samim tim traži pouzdano i kvalitetno napajanje električnom energijom. U tu svrhu, „Elektromorava“ je morala da planira potpunu rekonstrukciju postojeće trafostanice u smislu potpune zamene svih elemenata koje ona sadrži. Radovi na rekonstrukciji obavljeni su u nedelju. Zato je grad morao da ostane bez vode. Sem kućišta, sve ostalo na trafostanici je zamenjeno. Prethodna trafostanica je bila snage 630 kilovolt ampera, a rekonstruisana ima potencijal od 1 000 kilovolt ampera. Reč je o poslednjim radovima u sklopu projekta rehabilitacije vodovodnog sistema. Nisu mogli da se završe ranije iz objektivnih razloga, neadekvatnih vremenskih uslova.

Za JKP „Vodovod i kanalizacija“ prošlonedeljni radovi na trafostanici veoma su značajni jer povećanjem kapaciteta trafostanice, povećava se pouzdanost čitavog sistema napajanja električnom energijom na izvorištu „Ključ“ . U prethodnom periodu je često dolazilo do havarija upravo na toj trafostanici. Ugradnjom najnovije, najsofisticiranije opreme, pouzdanost čitavog sistema i rada trafostanice, biće na veoma visokom nivou.

Vrednost investicije koja je realizovana prošle nedelje je 4 miliona dinara. Sredstva su obezbedili grad Požarevac i „Elektromorava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari