Zemljoradnička zadruga iz Braničeva, u opštini Golubac, sklopila je ugovor o izvozu tovnih bikova, voća i povrća u Libiju. Ovo je prva srpska firma koja je započela saradnju s novim vlastima u Tripoliju, uz obavezno poštovanje sertifikata HALAL.


– Pored tovnih junadi iz Srbije, Libijske partnere interesuje šargarepa, svež i kiseo kupus, celer, krompir, jabuke i ostalo voće i povrće. U ovoj 2012. godini počećemo sa izvozom tražene robe i nadam se da će to biti dobar posao za naše poljoprivredne proizvođače i stočare – kaže direktor ZZ Braničevo Slobodan Milosavljević.

Odobrenje izvoza tovnih bikova,povrća i voća u Libiju moglo bi da bude podsticaj za stočare u opštini Golubac da uvećaju stada i ulože više u posao kojim se bave.

– Ovde je u prošloj godini ukupno proizvedeno nešto više od tri odsto mesa u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja kravljeg mleka manja za jedan odsto. Za to nam je, potrebna i veća podrška države. Vest o otvaranju libijskog tržišta za srpsko meso, voće i povrće mogla bi da ostane samo to – dobra vest, ako je ne budu pratile i odgovarajuće mere -kaže stočar Živoslav Miladinović iz Bariča kod Golupca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari