Izvršitelji zaplenili automobil majke maloletnika koji je izvršio masovno ubistvo u Ribnikaru 1Foto: Danas/Nina Čolić

Izvršitelji su u utorak zaplenili automobil M. K, majke dečaka koji je prošle godine počinio masovno u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kako bi se namirili sudski troškovi u postupku privremene mere kojom se njoj zabranjuje raspolaganje imovinom.

Informaciju je za N1 potvrdila je Marina Ivelja, punomoćnica porodice maloletnog učinioca krivičnog dela u svim parničnim postupcima koji se protiv njih vode u slučaju „Ribnikar„.

Inače ova privremena mera u odnosu na M. K, koju su tražili članovi oštećenih porodica, bila je povod za pokretanje parnične tužbe. Zbog toga je 27 članova oštećenih porodica, čiji su najbliži stradali u masakru 3. maja 2023, pokrenulo parnični postupak u kom su tužili M. K. i V. K. i njihovog maloletnog sina koji je počinio masovno ubistvo i školu „Ribnikar“.

Predlog za izvršenje, na osnovu kog je M. K. danas zaplenjen automobil, podneo je advokat Ognjen Božović, koji u pomenutom parničnom postupku zastupa sve oštećene.

Advokat Božović za N1 objašnjava da je Viši sud u Beogradu opredelio troškove postupka privremene mere i doneo Rešenje o tome, a kako M. K. nije izmirila te troškove, izvršitelji su zaplenili njen automobil u postupku naplate.

Podsetimo, 27 članova oštećenih porodica tužilo je porodicu maloletnog učinioca krivičnog dela i školu „Vladislav Ribnikar“ za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenog duševnog bola i stresa usled gubitka bliske osobe. Osim ovog pred Višim sudom u Beogradu u toku su još četiri parnična postupka, ali i krivični postupak koji je pokrenulo više javno tužilaštvo u Beogradu.

Osim roditelja maloletnog dečaka, koji je ubio devet svojih vršnjaka, čuvara škole i ranio još šest osoba, na optužnici su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba „Partizan“. Kako tvrdi tužilaštvo u taj klub je V. K. odvodio svog maloletnog sina da vežba pucanje na pokretnim metama.

Vlasnik streljane nedavno je potpisao sporazum sa Tužilaštvom i osuđen je na pet meseci kućnog zatvora zbog davanja lažnog iskaza tokom istrage. Za isto krivično delo optužen je i instruktor u tom streljačkom klubu i za njega Tužilaštvo traži tri godine zatvora.

Za M. K. Tužilaštvo traži dve i po godine zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije. Razlog je to što se na jednoj čauri koja je pronađena nakon masakra u školi nalazio njen DNK trag.

Za oca dečaka, V. K, predložena je kazna zatvora od 12 godina. On je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti. Prema optužnici, sumnja se da je V. K. obučavao svoje dete kako da rukuje oružjem, ali i da nije bezbedno čuvao oružje u kući.

Treba podsetiti da ovim postupkom nije obuhvaćen dečak, jer je po zakonu krivično neodgovoran, zbog toga što je imao tek 13 godina u trenutku kada je počinio masakr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari