"Ja bih Gašiću postavio pitanje": Bratanac Olivera Ivanovića povodom izjave ministra o ubistvu njegovog strica 1foto-FoNet-Ognjen-Stevanovic

Ako se iz izjave ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da policija “tačno zna ko je ubica Olivera Ivanovića” eliminiše njen propagandni efekat – ne ostaje mnogo toga konkretnog.

Više od pet godina tužilaštvo u Srbiji nije formalno ni otvorilo istragu ubistva lidera Građanske inicijative SDP. S druge strane, u Prištini je pokrenut sudski postupak, ali niko od okrivljenih se ne tereti za samo ubistvo.

U takvoj situaciji Gašićeva izjava malo toga menja. Tim pre što je gotovo istu stvar pre četiri godine rekao Aleksandar Vučić.

“Mi imamo kompletnu sačinjenu priču, sve šta se i kako dogodilo, sa kojim motivima. Čak smo uvereni da znamo ko je izvršilac ubistva. Mi zbog različitih stvari koje sam naveo – zbog nedostataka DNK analize i plastičnih klonova čaure i svega drugog, zbog nedostatka određenih snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, ali ćemo mi nastaviti da radimo. Nastavićemo da radimo. Kada priču budemo završili, tada će nadležni pravosudni organi Srbije bez ikakve sumnje da podižu optužne akte“, rekao je Vučić 2019. godine.

Gašić je govoreći na posebnoj sednici skupštine Srbije, gde je jedna od tačaka i njegova smena, istakao da odgovornog za ubistvo srpska policija tražila od nemačkih organa „pod čijom je zaštitom“.

„Imamo snimak sa aerodroma u Tirani, imamo slike iz Prištine, imamo slike kada je ulazio u stan“, rekao je Gašić dodajući da je “slučaj rešen na način na koji to rade profesionalci”.

Advokat Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog Olivera Ivanovića za Danas ističe da Gašić nije javnosti ponudio ništa novo što ona nije mogla da čuje na jednoj od “pompezno najavljivanih konferencija” Aleksandra Vučića.

“Oni govore o nekom Albancu, a ni onda, ni sada nisu ponudili bilo kakve dokaze na osnovu čega su nekoga ko je sleteo na aerodrom u Tirani povezali sa ubistvom Olivera Ivanovića koje se desilo u Kosovskoj Mitrovici”, navodi Ivanović.

Ipak, on priznaje da je izjava imala i novih momenata, u smislu da je optužio Nemačku da štiti tog čoveka. Dan nakon Gašićevog govora, oglasila se ambasada Nemačke demantujući te tvrdnje, uz dodatak da se srpske vlasti nikada nisu ni obratili toj zemlji povodom ovog pitanja.

– Činjenica da oni nisu ni kontaktirali nemačke istražne organe meni govori da ne postoji politička volja da se ubistvo reši. Jedino što postoji, to je volja da se medijskim nastupima teret odgovornosti prebaci u nečije tuđe dvorište, kaže Ivanović.

I pored toga, on ostaje optimista da će ubistvo Olivera Ivanovića jednog dana da dobije svoj pravni epilog.

– Ubeđen sam da postoji dovoljno dokaza, snimaka i svedoka koji će rasvetliti ceo događaj. Međutim, više je nego očigledno da nema političke spremnosti da se to reši. Bojim se da ćemo morati da sačekamo neku drugu političku atmosferu u kojoj će časni policajci i tužioci dati odgovore na ova pitanja. Iskreno se nadam da će taj trenutak doći što pre, navodi Ivanović.

On napominje da mu je degutantno delovalo Gašićevo licitiranje o tome ko se više družio sa Oliverom Ivanovićem.

– Takve izjave su primerenije kafanskoj atmosferi, nego Narodnoj skupštini. Umesto toga, ja bih Gašiću postavio pitanje – šta je kao direktor BIA uradio kada se Oliver toj instituciji obratio rekavši da mu je bezbednost ugrožena? To su odgovori koji su nama potrebni od njega. Ko su ljudi koji su mu pretili, ko mu zapalio kancelariju, ko mu upao u stan i uputio pretnje? Već pet godina nemamo odgovore na ta pitanja, zaključuje Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari