Zemlje učesnice međunarodne donatorske konferencije, održane u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, obećale su više od pet milijardi dolara pomoći za obnovu Haitija na kratak i oko devet milijardi na duži rok. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je po okončanju skupa izjavio da suma daleko prevazilazi očekivanja.

Haitiju je neophodan novac za obnovu nakon udara razornog zemljotresa u januaru, koji je odneo više od 200.000 života i više od milion ljudi ostavio bez krova nad glavom.

UN računaju da bi za prvu fazu obnove trebalo prikupiti skoro četiri milijarde dolara, što je tek trećina ukupne sume neophodne da bi se život u toj zemlji vratio u normalu. Koordinator UN za humanitarne operacije Džon Holms kaže da je uspeh prve faze obnove od ključnog značaja za oporavak Haitija. „Veoma je važno da se utvrde jasan plan i jasna vizija obnove Haitija uz podršku međunarodne zajednice. Prihvatanje obaveza o finansiranju neposredne budućnosti Haitija biće važan znak da je međunarodna zajednica zaista spremna da pomogne“, rekao je on.

U prvoj fazi obnove prioriteti su obnova vladinih zgrada, bolnica i škola, pokretanje proizvodnje hrane i otvaranje radnih mesta. Svima je, međutim, jasno, da je Haiti i pre zemljotresa dobijao milijarde dolara pomoći, bez ikakvih rezultata. Da bi ovog puta bilo drukčije, od ključnog je značaja da međunarodna zajednica pomogne u jačanju slabih i korumpiranih državnih institucija, izjavio je šef misije UN na Haitiju Edmon Mule. „Smatram da je i međunarodna zajednica odgovorna za slabost haićanskih institucija i haićanske države. Ako ne rešimo problem korupcije, međunarodna mirovna misija ostaće u Haitiju još 200 godina“, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari