Pored redovnih aktivnosti u proizvodnji uglja i električne energije, u PD „TE-KO Kostolac“ rešavanje pitanja kadrovskih potencijala i imovine firme su među prioritetnim zadacima. Naime, Prostorni plan područja Posebne namene Kostolačkog ugljenog basena, koji je donet početkom 2013. godine, je planski dokument na koji je Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ više od deceniju čekalo.

O značaju ovog dokumenta za regulisanje imovinsko – pravnih poslova kostolačke kompanije, kao i o ostalim aktivnostima Direkcije za pravne i opšte poslove PD „TE – KO Kostolac“, govorila je Ljiljana Stojanović, direktorka ove Direkcije. -Prostorni plan područja Posebne namene Kostolačkog ugljenog basena je stvorio uslove da se otkop uglja i jalovine, izgradnja infrastrukturnih rudarskih objekata, ali i velikih investicionih projekata među kojima posebno mesto zauzimaju Prva i Druga faza kineskog aranžmana realizuju u okviru prostora definisanog ovim dokumentom. Istovremeno, ovaj dokument je uspostavio i zakonom propisanu proceduru za rešavanje imovinsko – pravnih poslova, koji predstavljaju osnovni preduslov da bi se rudarski radovi, infrastrukturni i investicioni projekti nesmetano odvijali, rekla nam je na početku Ljiljana Stojanović i nastavila: -Od juna 2013. godine, kada je na osnovu ovog dokumenta utvrđen prvi javni interes za potrebe Privrednog društva, do danas, imovinsko – pravni odnosi se rešavaju za preko 850 parcela. Očekuje se da se ovaj broj do kraja 2014. godine značajno poveća, jer to zahtevaju proizvodni kapaciteti i infrastrukturni projekti. Iako postoje stare navike ranijih vlasnika nepokretnosti da pokušavaju na razne načine da spreče ulazak u posed i na taj način zaustave radove, sada je takva mogućnost daleko manje izražena nego u prethodnom periodu jer zakon dozvoljava da država štiti utvrđeni javni interes, kao što zakon dozvoljava vlasnicima nepokretnosti da svoj interes štite u sudu. Nadamo se ćemo uspeti da stvorimo uslove da se svi radovi izvode u skladu sa projektnom dokumentacijom i da se proizvodnja nesmetano odvija, ali je za to potrebna svest svih zaposlenih da smo na istom zadatku i da radimo u javnom interesu.

-Rešeni imovinsko-pravni poslovi predstavljaju ne samo značaj za proizvodnju i investicije, već i značaj za rešavanje statusa imovine Privrednog društva, odnosno predstavljaju osnov da za sve ono što je Privredno društvo platilo ili besteretno steklo, postane i titular prava upisom u Katastar nepokretnosti. Iako je u prethodnom periodu veliki broj nepokretnosti stečen na ovakav način značajan broj nije bio upisan u Katastar nepokretnosti, od kojih se najveći broj odnosi baš na proizvodne kapacitete. Pripremajući se za sticanje svojine na nepokretnostima, za manje od godinu dana uspeli smo da se upišemo u Katastar nepokretnosti kao korisnici na više od 200 objekata. Među njima se nalaze i blokovi Termoelektrana „Kostolac A“ i „Kostolac B“, kao i rudarski objekti na PK „Drmno“ i PK „Ćirikovac“. Na ovaj način stvorili smo uslove da po postupku propisanom Zakonom o javnoj svojini postanemo vlasnici na istima. Bez obzira koliki je broj nepokretnosti evidentiran u poslovnim knjigama, ukoliko isti nije evidentiran i u Katastru ne može se steći nijedno imovinsko pravo.

Put za sticanje imovine nije jednostavan, ali ono što je stečeno mora se sačuvati. Zaštititi i obezbediti imovinu od krađa, uništenja ili oštećenja stalni je zadatak: -Evidentno je da se taj zadatak ispunjava, jer je broj protivpravnog prisvajanja imovine Privrednog društva daleko manji, bilo da reč o izvršiocima – punoletnim ili maloletnim licima, a naročito ako su u pitanju sami zaposleni za koje možemo sa ponosom reći da od početka godine nije bilo prijava po ovom osnovu. Prepoznavanjem kritičnih mesta i pravovremenim preduzimanjem preventivnih mera na njihovoj zaštiti, realizacijom projekta fizičko – tehničke zaštite, ali i kažnjavanjem počinioca za protivpravna dela ili radnje vezane za imovinu, uspeli smo da rizik od napada na imovinu svedemo na minimum, a samim tim i smanjimo štetu koja nastaje ovakvim radnjama. Kada nismo u mogućnosti da istu sami zaštitimo tada je štitimo u sudskim postupcima, istakla je Stojanović.

Za ispunjenje stalnih zadataka PD „TE – KO Kostolac“, u koje spadaju proizvodnja planirane količine električne energije i uglja, realizacija investicionih projekata, obezbeđivanje finansijskih i materijalnih sredstva, sticanje i zaštita imovine, najvažniji segment su kadrovski potencijali, odnosno zaposleni. -Iako se možemo pohvaliti da nam je nakon dužeg niza godina, Programom poslovanja prvi put odobren veći broj zaposlenih za prijem od broja radnika kojima prestaje radni odnos u toku godine, ne možemo se pohvaliti realizacijom. Od podnetih zahteva za prijem 239 zaposlenih, koliko je planirano za prva dva kvartala 2014. godine i za 19 pripravnika po sprovedenom konkursu, Vladina Komisija za novo zapošljavanje nam je do sada odobrila samo prijem za četiri izvršioca. Očekujemo da Vladina Komisija uskoro reši pitanje 209 angažovanih lica u Privrednom društvu koja su ušla u planirani broj za prijem, za koje je već podnet zahtev. U prva dva kvartala 2014. godine broj zaposlenih kojima je prestao radni odnos je povećan u odnosu na planirani broj, pre svega zbog odlaska u penziju, naročito u proizvodnom delu. Možemo opravdano očekivati da se ovaj broj i dalje povećava, ali ne možemo zadržati ili zameriti zaposlenima koji su zaslužili da bar starost provedu sa svojim porodicama uživajući penziju koju su stekli radeći godinama pod otežanim uslovima rada. Nama ostaje nada da će na njihova mesta doći mlade snage, za šta nam je potrebna saglasnost Vladine Komisije. Samo na taj način stalni zadaci naše kompanije se mogu ostvariti, istakla je Ljiljana Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari