U okviru manifestacije Noć muzeja, koja se u Srbiji organizuje 15. maja sedmu godinu uzastopno, Loznica će biti prvi put zastupljena, a predstaviće pojedina obeležja Jadra, rodnog kraja velikana naše kulture Vuka Stefanovića Karadžića.

Direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici, koji priprema program, Dajana Đedović kaže da će od 18 sati do dva iza ponoći, na više mesta posetiocima biti ponuđeni različiti sadržaji pripremljeni za prvo učešće grada u Noći muzeja.

Ona je istakla da će u Tršiću osnovci trećeg razreda tamošnje „Vukove spomen škole“, na početku manifestacije prirediti program pod nazivom „Kume, izgore ti kesa“ kojim će predstaviti svadbu u Jadru prema tradicionalnim narodnim običajima toga kraja.

– U pripremanju tog programa, koji će biti izveden i u okviru etnoradionice na predstojećem Đačkom Vukovom saboru u Tršiću, učenicima su pomagale učiteljica Zagorka Belić, etnolog Marijana Đokić i istoričarska umetnosti Marina Cvetanović – navela je Đedovićeva.

Prema njenim rečima, nešto kasnije, u 20 sati, u Muzeju Jadra u Loznici biće priređena izložba pod naslovom „Jadarska narodna nošnja“ koju je pripremila etnolog Marija Šćekić Marković.

– Prigodan program će prirediti i Kulturno-prosvetno društvo „Jadar“ iz Lešnice, a izložbu će otvoriti muzejski savetnik Jasna Bjeladinović-Jergić – dodala je Đedovićeva.

U 22 sata, pod naslovom „Filmovi za narod“, program se nastavlja u Vukovom domu kulture u Loznici gde će u Galeriji „Mina Karadžić“ biti otvorena izložba o decenijama lozničkog bioskopa, koji i danas radi, autorki Cvetane Srećković i Verice Avramović.

Posle toga, u bioskopskoj sali sledi projekcija starih filmskih žurnala, a kasnije, u parku pored Vukovog doma kulture, u okviru programa nazvanog „Bioskop na otvorenom“, biće prikazan niz kratkometražnih filmova Jugoslovenske kinoteke o istoriji i tradiciji srpskog naroda, čime će biti završena „Noć muzeja“ u Loznici.

– Jadar premijerno učestvuje u „Noći muzeja“, jer se održavanje te manifestacije prvi put ne podudara sa danima Đačkog Vukovog sabora koji se svake godine u maju odvija u Tršiću i Loznici – objasnila je Dajana Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari