Odustajanje od rudnika optimalna mera: Šta zapravo kaže Biološki fakultet o iskopavanju jadarita? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Biološki fakultet, čiji je stručni tim bio angažovan na izradi Završnog izveštaja o pregledu uticaja projekta  Jadar na stanje biodiverziteta od strane „SGS Beograd“ a za potrebe kompanije „Rio Sava Exploration“ zaključio je da je optimalna mera za sprečavanje negativnih posledica po biodiverzitet je odustajanje od eksploatacije.

„Stepen i obim uticaja otvaranja rudnika na ukupni biodiverzitet područja je izuzetno značajan i ključno utiče na njegovu degradaciju. U odnosu na to, identifikovane su, kako ireverzibilne, tako i reverzibilne posledice na kvalitativnu i kvantitativnu strukturu biodiverziteta područja. Predložene, realno moguće, mere ublažavanja i saniranja posledica po biodiverzitet područja, izuzetno su ograničenog kapaciteta i vremenski nedovoljno definisanog uticaja“, naovodi se u saopštenju Fakulteta.

Kako je saopšteno, zbog očekivanih ireverzibilnih promena u pojedinim ekosistemima, kao i rizika od značajnog ugrožavanja živog sveta Jadra, Drine i nizvodnih vodotokova, optimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na ovom području je odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita.

„Za slučaj da optimalna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta ne bude realizovana, predlaže se niz mera i postupaka koji, ukoliko se sprovedu po najvišim standardima i bez ostatka, mogu, ali samo delimično i u vremenski ograničenom obimu, omogućiti opstanak dela prirodnih staništa i prisutnih populacija biljnih i životinjskih vrsta“.

U saopštenju se ukazuje da je, prema podacima iz „Nacrta studije uticaja”, koju je objavila kompanija „Rio Sava Exploration“ Beograd, reviziju dosadašnjih studija i izveštaja vezanih za biodiverzitet, uključujći i „Završni izveštaj Biološkog fakulteta“, sprovela konsultantska kuća “The Biodiversity Consultancy“ iz Kembridža, „tako da sva odgovornost za tačnost podataka i iznetih predloga i stavova pripada njima i potpisnicima ‘Nacrta studije uticaja’, a ne stručnom timu i Biološkom fakultetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari