Jadranka Šešelj, supruga utamničenog lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, biće kandidatkinja radikala na izborima za predsednika Republike, odlučio je Predsednički kolegijum stranke. Kako je Danasu izjavilo više funkcionera radikala, Jadranka Šešelj je izabrana jednoglasnom odlukom, i to na predlog potpredsednika SRS Aleksandra Martinovića, koji je do juče ujutru bio u javnosti predstavljan kao kandidat te stranke za šefa države.


Šefica izbornog štaba SRS Vjerica Radeta tvrdi za Danas da je Jadranku Šešelj predložio lično Martinović, „jer je to u interesu stranke, ali i Srbije, imajući u vidu da je ona uspela da očuva porodicu u najgorim mogućim uslovima“. Kako dodaje, odluka o kandidatu za predsednika „doneta je na osnovu prethodno održane demokratske rasprave u partiji“.

Potpredsednik SRS Zoran Krasić takođe kaže da je odluka o kandidaturi supruge Vojislava Šešelja usvojena „jednoglasno“, kako bi „na izborima pobedila Srbija, a ne EU“ i kako bi se izbori „završili u jednom krugu“.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković napominje za Danas da je SRS donela ovu odluku kako bi mogli da računaju na glasove koje bi na izborima „pribavio sam Vojislav Šešelj“. Prema njegovim rečima, kroz direktnu asocijaciju na Šešelja birači bi mogli da podrže njegovu suprugu kao kandidatkinju za predsednicu države.

„Nije nemoguće da je ova kandidatura i lična želja Vojislava Šešelja. Ne bih to isključio. Što se radikala tiče, treba imati u vidu i da se otvara pitanje ko će biti naslednik lidera ove partije, zbog čega su članovi SRS u velikom oprezu“, navodi Stanković.

Da je disciplina među radikalima „svetinja“ potvrđuju poruke s njihovog mitinga u Sremskoj Mitrovici, na kojem je Martinović govorio u slavu čoveka koji ga je onemogućio da trči predsedničku trku. „Srpskom narodu i državi spas može da donese samo Vojislav Šešelj, čovek junak, jedini srpski političar koji je spreman da zbog svojih ideja stavi u torbu i sopstveni život. Nema drugog političara koji je spreman da za narod i državu podnese toliku žrtvu“, poručio je tada Martinović.

Radikalska disciplina

Na pitanje Danasa ko je u vrhu SRS bio za, a ko protiv odluke o kandidovanju Jadranke Šešelj, Aleksandar Martinović i Dragan Todorović ističu da „unutrašnje stvari partije nikada nisu iznosili u javnost, pa neće ni sada“. Todorović tvrdi da je Šešeljeva izabrana „na osnovu procene da to može biti najbolje rešenje“, mada je svega sat i po pre saopštenja Predsedničkog kolegijuma izjavio agenciji Beta da će kandidat SRS biti Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari