Broj nominacija za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dostigao je 278, čime je oboren prošlogodišnji rekord od 259 nominacija. Među ovogodišnjim kandidatima su i papa Franja, borci za prava homoseksualaca u Ugandi i u Rusiji, kao i bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), uzbunjivačEdvard Snouden, prenosi norveški News in English.


Među nominovanima je, kako prenosi agencija Rojters, i ruski predsednik Vladimir Putin, a verovatno i pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzaj, kojoj su Talibani pucali u glavu jer se zalagala za prava devojčica na obrazovanje, kao i nekoliko ruskih disidenata, boraca za ljudska prava. I konflikt u Ukrajini verovatno će biti u agendi Nobelovog komiteta, dodaje ta agencija.

Predsednik grupe socijalista u Evropskom parlamentu, Austrijanac Hanes Svoboda, izrazio je u pismu potpisanom 24. januara želju da Ketrin Ešton, koja pripada njegovoj političkoj grupaciji, dobije Nobelovu nagradu za mir zajedno s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, takođe socijalistom, i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Ovim treba da se nagrade njihovi napori za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, ocenio je Svoboda, i dodao da su odnosi između Srbije i Kosova „danas krhki, ali postoje“.

Odluka će biti objavljena početkom oktobra, a nagrada će biti dodeljena 10. decembra, na dan kada je preminuo naučnik Alfred Nobel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari