Zemljotres jačine šest stepeni po Rihterovoj skali pogodio je juče južni Japan, a potres gotovo iste jačine zabeležen je i u Peruu. Japanska Meteorološka agencija saopštila je da nije bilo opasnosti od cunamija, iako je epicentar zemljotresa, koji se desio u 16.42 po lokalnom vremenu, bio u okeanu, oko 50 kilometara ispod površine vode, nedaleko od ostrva Okinava.

Zemljotres jačine šest stepeni po Rihterovoj skali pogodio je juče južni Japan, a potres gotovo iste jačine zabeležen je i u Peruu. Japanska Meteorološka agencija saopštila je da nije bilo opasnosti od cunamija, iako je epicentar zemljotresa, koji se desio u 16.42 po lokalnom vremenu, bio u okeanu, oko 50 kilometara ispod površine vode, nedaleko od ostrva Okinava. Televizija NHK izvestila je da još uvek nema podataka o tome ima li povređenih ili o šteti, a na snimcima iz Nahe, prestonice Okinave, moglo se videti da je na ulicama tog grada bila uobičajena aktivnost, a saobraćaj se normalno odvijao.
Zemljotres jačine 6,1 stepen po Rihterovoj skali pogodio je Peru, javio je američki Seizmološki zavod. Epicentar zemljotresa bio je 53 kilometra severozapadno od Arekipe, na dubini od 74 kilometra, saopštio je Zavod. Juče nije bilo podataka o povređenima i šteti, ali reč je o dovoljno jakom zemljotresu koji može da izazove ozbiljnu štetu, smatraju stručnjaci. Arekipa je drugi grad po veličini u Peruu i nalazi se oko 720 kilometara jugoistočno od prestonice Lime. Stari, istorijski deo grada nalazi se od 2000. pod zaštitom Uneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari