U liftu koji borske rudare spušta u jamu u sredu je više sati bilo zarobljeno pet-šest rudara. Razlog, gotovo neverovatan – iz energetskog kanala ukradeno oko 300 metara specijalnog kabla koji strujom snabdeva Jamu, vredan je inače 3,9 miliona dinara, bitnog za funkcionisanje rudarskog lifta, ali i pumpi za odvodnjavanje rudnika.

Zato je u toku smene između XI i XIII jamskog horizonta, na dubini od 500 metara, „izbacila“ velika izvozna mašina, odnosno stao lift kojim se rudari spuštaju u jamu. Lift sa rudarima bio je zaglavljen sve dok nadležni nisu proverili da li nešto ne nedostaje i manjoj izvoznoj mašini kako bi njome iz rudnika izvukli na površinu 55 rudara i 14 učenika koja su u to vreme bila na praksi. Sreća je, kaže direktor Rudnika bakra Bor Živorad Petrović, da smo sve rudare i decu mogli bezbedno da izvučemo iz rudnika manjim liftom.

– Krađa je tako stručno izvedena da uopšte nismo mogli da je primetimo na vreme. Kablovi u energetskom kanalu bili su prespojeni aluminijumom, tzv. bajpas, pa tek kad je on počeo da se topi zbog prevelikog opterećenja, lift je „izbacio“. Očigledno da je reč o dobro organizovanim bandama koje u svom timu imaju i električara i to vrsnog. Ti ljudi su spremni na sve i svašta. Zato više ne možemo da govorimo o klasičnoj krađi, niti ekonomskoj šteti za preduzeće. Koliko god da, možda, nekom zvuči kao teška reč, ovo moram da nazovem terorističkim aktom jer su direktno bili ugroženi životi rudara i dece koja su bila na praksi – kaže Petrović.

Prema Petrovićevim rečima, samo pukom slučajnošću izbegnuto je i potapanje rudnika, pošto je krađa kablova ugrozila i rad pumpi za odvodnjavanje jame. Direktor borskog Rudnika bakra ukazuje da ovo više nije naivna stvar, već je preraslo u problem šire društvene zajednice na čijem rešavanju zajednički treba da rade i SUP i tužilaštvo i sudstvo.

– Zato smo tražili od policije da ispita i naše radnike kako bi se ustanovilo da li su oni umešani u ovo – kategoričan je direktor RBB-a, koji podseća da je nedavno, u pokušaju da spreči krađu, u stari borski kop gurnut jedan stražar koji je samo srećom ostao živ, kao i da je ubrzo nakon toga kamenovan drugi stražar. Napadnut je i stražar koji obezbeđuje ventilacionu stanicu koja doprema vazduh u jamu i kako navode nadležni, da su lopovi tada uspeli u svojoj nameri, moglo je da dođe do okretanja vetrene struje, što bi bilo pogubno po rudare.

– Ovo što se u sredu desilo u jami jeste kap koja je prelila čašu! Više nije pitanje da li će neko da strada, već kada će se to i zaista desiti – izričit je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari