Međunarodni praznik rada 1. maj i ove godine u Srbiji se obeležava bez puno razloga za slavlje, ocenio je danas zaštitnik građana Saša Janković dodavši da se to odvija uz rekordnu nezaposlenost i uskraćivanje zagarantovanih prava radnicima.


Kako se ističe u saopštenju, inspekcije i sudovi nemaju dovoljno snažan odgovor na kršenje prava radnika zbog čega se zaštitniku građana svakodnevno kolektivno obraćaju radnici, iako on nema nikakva ovlašćenja da kontroliše privatne poslodavce.

„Radnici ostaju bez pravičnih naknada za rad, što je Ustavom garantovano pravo, bez uplaćenih poreza i doprinosa, što je zakonska obaveza poslodavaca i suočavaju se sa nemogućom dilemom – da li prijaviti poslodavca i rizikovati gubitak kakvog-takvog posla, ili raditi obespravljen“, naglasio je Janković.

On je upozorio da je u takvoj situaciji, potrebno je veće angažovanje Inspekcije rada, Poreske uprave i Ministastva finansija i bolja razmena podataka sa fondovima zdravstvenog i penzijskog osiguranja, da bi se preventivno i podnošenjem prijava povećalo poštovanje vitalnih prava koje država propisima garantuje.

Ispekcijske službe moraju se zakonski, kadrovski i materijalno ojačati, i u njima povisiti odgovornost za rad i nerad. Inspekcije rada moraju da budu mnogo ažurnije i autoritativnije kako bi se suzbilo nepoštovanje vitalnih prava radnika, posebno kada je reč o neplaćanju naknade trudnicama, porodiljama ili majkama na odsustvu radi nege deteta.

Poseban problem, o čemu svedoči i povećani broj pritužbi građana pri svakoj promeni vlasti u Srbiji, je zapošljavanje po partijskoj pripadnosti u organima vlasti i javnim službama, ocenio je Janković.

Kako je naglasio, partijski kadrovi u administraciji, neprofesionalnoj i prekobrojnoj, te odsustvo podrške i zaštite za ljude od integriteta koji se u vršenju službene dužnosti zamere različitim lobijima i nezakonitim interesima, razdvajaju građane Srbije od dobre uprave.

On je kazao i da je položaj žena na tržištu rada i dalje značajno gori od položaja muškaraca.

„Najnovija istraživanja pokazuju da tek svaka četvrta žena sa visokim obrazovanjem i tek svaka 10. žena bez obrazovanja, dobijaju posao preko konkursa“, naveo je Janković.

Primena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, dodao je, donela je poboljšanja, ali su ona spora i nedovoljna.

Poslodavci, sa druge strane, godinama upozoravaju na ekstremno visoke fiskalne i parafiskalne namete, nedostatak podsticajne atmosfere za privređivanje i izostanak suštinskog dijaloga socijalnih partnera u oblasti rada, istakao je zaštitnik građana Saša Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari