Janković: Ciljevi tek sa smenom vlasti 1Foto:FoNet Nenad Đorđević

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković saopštio je da je danas evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu rekao da se ciljevi nove strategije EU mogu ostvarivati samo nasuprot onome što radi sadašnja vlast, a ne zajedno s njom.

On je objasnio Hanu da se ciljevi kao što su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i poštovanje ljudskih prava u Srbij, mogu realizovati tek sa smenom vlasti.

Janković navodi da je Hanu ukazao da su upozorenja i smernice iz strategije potpuno na mestu, ali da taj dokument Evropske komisije dolazi sa velikim zakašnjenjem.

Dosadašnja slepa podrška Brisela aktuelnom režimu olakšala mu je da, dok prima pohvale evropske administracije, svesrdno ruši evropske vrednosti u Srbiji i kredibilitet EU među građanima, istakao je Janković na sastanku, piše u saopštenju.

Zbog toga će ciljevi iz strategije, koji su istovremeno i ciljevi svakog građanina Srbije koji želi da živi u uređenoj, stabilnoj i prosperitetnoj državi, moći da se ostvaruju tek posle smene ove vlasti, smatra on.

Prema Jankovićevim rečima, vlast Srbije zna da sve ono što se strategijom traži – snažne institucije, vladavinu prava, nezavisno sudstvo, sloboda medija i beskompromisna borba protiv kriminala, znači njen kraj.

Janković dodaje da je od Hana zatražio da javno podrži zahtev da predstavnici opozicije dobiju pristup televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kako zakon i nalaže, kao i da se Evropa pridruži naporima da se na beogradskim izborima spreči nova masovna krađa i manipulacija, za koju postoji mnoštvo indikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari