Janković: Deca ne treba da snose posledice tuđe greške 1Foto:Medija centar

Saša Janković, zaštitnik građana, rekao je juče da je on ili neko od njegovih saradnika odgovoran za grešku koja se desila u rešenju zadatka iz fizike na maloj maturi, da bi „tih nekoliko desetina hiljada testova pregledali lično“.

– Radili bi i danju i noću dok svoju grešku ne ispravimo. Najgore je da deca snose posledice nečije greške. Kakva god da je greška može se ispraviti, ali ako se traže izgovori za grešku njih uvek ima – navodi Janković za N1. On je protekle sedmice preporučio Ministarstvu prosvete i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da đacima prizna sporno rešenje u zadatku iz fizike na kombinovanom testu završnog ispita.
Kako je naveo, dugo je sa saradnicima razmatrao „šta je manje zlo u ovom momentu“ u slučaju pritužbe građana u vezi sa spornim rešenjem dela zadatka iz fizike na maloj maturi.
– Šta god da se desilo, ali ako je u zvaničnom dokumentu jedan zadatak označen kao tačan, rekao bih da je najmanja šteta u ovakvoj situaciji reći da deca kojoj je rečeno da je tačno ono što su zaokružila kao tačno, ne treba zbog toga da ispaštaju. Oni koji su odgovorni za ovo prvo treba da sednu i da provere koje dete je zaokružilo taj odgovor kao tačan i da priznaju tih pola poena. Pretpostavljam da te dece nema puno, ali treba proveriti da li za tu decu tih pola poena znači upis ili ne upis u željenu školu i zatim utvrditi u toj školi kako bez povećanja broja dece preko maksimalnog broja to dete ostvari svoje pravo na tih pola poena koje je zaslužilo – ističe Janković.
Prema njegovim rečima, i pre tri, četiri godine je bila slična situacija kada je sa tadašnjim ministrom prosvete Žarkom Obradovićem vodio veliku medijsku bitku oko toga što je ministarstvo dozvolilo da se iznesu rezultati male mature i da se prodaju na ulici.
– Mala matura je tada poništena. Ministarstvo prosvete umesto da otkloni taj propust, po novinama iz izvora bliskih ministarstvu čitamo različita tumačenja – naglasio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari