Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je da Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku mora da izmesti većinu svojih korisnika, kako bi se poboljšali veoma loši uslovi života u toj instituciji.


Janković je za Radio-televiziju Vojvodine izjavio da u Domu stanuje previše štićenika u odnosu na prostor i uslove kojima dom raspolaže i da je štićenicima potrebno obezbediti odgovarajuću zaštitu izmeštanjem. Rok u kojem bi to trebalo učiniti je dve godine.

„Prevelik broj ljudi u preteškim uslovima dovodi do povrede prava tih ljudi. Zaposlenima je potrebna pomoć, više sredstava, obuke, da mi kao društvo prihvatimo ljude sa smetnjama, omogućiti porodicama da se više staraju o svojim rođacima. Ne možemo ih stavljati u izolaciju, ne možemo ih stavljati u azil“, rekao je Janković. On je dodao da je potrebno napraviti analizu adekvatnog broja osoblja, identifikovati programe obuke i napraviti saradnju lokalnih zajednica sa rukovodstvima opština i drugih socijalnih ustanova, kako bi se stanje poboljšalo.

Zaštitnik građana je 30. jula uputio preporuku Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da počne da sprovodi mere kako bi se iz Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku izmestila većina korisnika. Preporuka je upućena i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Janković je preporučio i da ga Ministarstvo rada i resorni pokrajinski sekretarijat svaka dva meseca obaveštavaju o preduzetim merama, kako bi prvi rezultati i rešenja bili poznati krajem septembra. Uprava Doma saopštila je da je započet „rad na revi ziji smeštaja korisnika i deinstitucionalizaciji“, ali da te mere „zahtevaju vreme i podršku viših instanci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari