Janković: Država ne sme da bude jedan čovek 1Foto: www.mc.rs

Izjavom da se neće rušiti nelegalni objekat u Novom Pazaru koji se gradi pod okriljem poslanika vladajuće koalicije i da neće „razbijanje glava“ sa muslimanima, Aleksandar Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika Vlade, upozorava ombudsman Saša Janković.

Premijer time, kako dodaje, „gasi poslednja svetla vladavine prava i stvara versku netrpeljivost u Srbiji“. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić nema pravo da suspenduje zakone Republike Srbije po svojoj proceni.

„On pravi svojevrstan „državni udar“ tako što preuzima nadležnosti svih državnih organa i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. Njegove izjave o tome da zakon neće biti primenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo svojine i jednakost svih pred zakonom. Njegova ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značilo „rat sa muslimanima“ i „razbijanje glava“ je najgrublja manipulacija jer bespravna gradnja nije osobina muslimana već izraz bezakonja, koga, jasno je, ima među pripadnicima svih vera i nacija“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Kako dodaje, tokom nedavne posete Novom Pazaru opštinske vlasti, ali i veliki broj građana od kojih veliki broj muslimanske vere, zatražili su od Zaštitnika građana da nadležne državne organe privoli da rade po zakonu koji mora da bude isti za sve.

Predsednik opštine Novi Pazar uručio je Zaštitniku građana svu dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP Srbije da asistira u rušenju nelegalnog objekta.

„Međutim, izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana. Zaštitnik građana poziva predsednika Vlade da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlašćenjima i da prestane da sa mesta predsednika Vlade upravlja svim državnim funkcijama, jer država nije jedan čovek“, navodi Janković.

MUP: Janković vodi kampanju

Komentarišući današnje saopštenje zaštitnika građana Saše Jankovića o nelegalnim
objektima u Novom Pazaru, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić je izjavila da je on, po ko zna koji put, stavio do znanja da je počeo predsedničku kampanju. Istovremeno, njegov selektivni pristup opet izbija u prvi plan i tako potvrđuje da za njega nisu svi građani jednaki, navodi se u pisanoj izjavi Jane Ljubičić.

Ona ocenjuje da je licemerno što „zaštitnik“ te zgrade u Novom Pazaru nije primećivao pre pet, šest ili sedam godina, kada su njegovi politički istomišljenici bili na vlasti i navodi da Janković obmanjuje javnost. Predsednik Vlade Srbije nikada nije rekao da nećemo primenjivati zakon, već da se traži najbolji način za rešenje ove situacije, da bi se izbegli mogući sukobi i destabilizacija u Novom Pazaru, navodi Jana Ljubičić.

Na saopštenje Jankovića reagovala je i Informativna služba SNS koja je poslala pisani dopis medijima u kojem se navodi niz uvredljivih reči na račun zaštitnika građana.

Dačić: Mržnja iznad interesa Srbije

Napadi kojima je izložen predsednik Vlade Aleksandar Vučić od zaštitnika građana, Bošnjačkog nacionalnog veća, kao i drugih političara i nevladinih organizacija, primer su kako se mržnja i politički interes stavlja iznad interesa Srbije, izjavio je večeras prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dačić je istakao da Vučić nije rekao da zakon ne važi za Zukorlića, već da se mora voditi računa o stabilnosti i izbegavanju širih sukoba, i iznaći rešenje problema dogovorom. To je, valjda, dodao je on, i suština politike kao javne delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari