Ako pogledate Zakon o Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Zakon o Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA) videćete da je predsednik Srbije postupio u skladu sa zakonom, kaže za Danas zaštitnik građana Saša Janković, komentarišući odluku predsednika Tomislava Nikolića da o preporuci za razrešenjem direktora VBA Petra Cvetkovića konsultuje ministra odbrane Bratislava Gašića.

Podsetimo, Janković je uputio javne preporuke nadležnim organima da direktora VBA Petra Cvetkovića, ali i ministra odbrane Bratislava Gašića razreše dužnosti, zbog „njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad svojih organa i nesaradnju sa Zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa“.

Po Ustavu, o ovim predlozima Zaštitnika odlučuju premijer i predsednik zemlje, pošto oni imenuju ljude na te funkcije. Konkretno, o sudbini ministra Gašića odlučuje premijer Aleksandar Vučić, dok o razrešenju direktora VBA odlučuje predsednik Tomislav Nikolić. U dopisu koji je Generalni sekretarijat predsednika Republike poslao Zaštitniku građana stoji da je predsednik Republike uputio zahtev ministru odbrane da razmotri i predloži odgovor na javnu preporuku Zaštitnika da predsednik razreši direktora VBA.

„Zakon o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji propisuje da direktore VBA i VOA i njihove zamenike postavlja i razrešava predsednik Republike ukazom na predlog ministra odbrane, ako se radi o profesionalnom vojnom licu, što direktor VBA jeste“, piše u dopisu Predsedništva.

Premijer Vučić je naveo da svaki predlog, pa i onaj da smeni svog ministra, poštuje, ali da će odluku da donese sam, na osnovu ozbiljne argumentacije i sopstvene procene. Obrazlažući svoju odluku da predloži razrešenje ombudsman Janković je istakao da svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data.

„Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se potčine političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama. Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna. Siguran sam da će organi nadležni za njihovu smenu o toj preporuci odlučiti u najboljem interesu građana i demokratskih vrednosti na kojima je sazdana naša država“, istakao je Janković.

Pronađeni akumulatori za migove

Ministar odbrane Bratislav Gašić potvrdio je juče da su prilikom popisa imovine vojske pronađeni akumulatori za avione „mig“, koji su bili zatureni u jednom skladištu, a te letelice prošle godine tri meseca nisu mogle da lete zbog nedostatka akumulatora. „Od 2012. istrajavamo da se napravi popis vojne imovine, a do sada smo utvrdili da postoji 64 ateljea u vlasništvu vojske koje su koristile „važne beogradske face“, kao i više od 100 stanova koje su koristili ljudi koji nisu pripadnici vojske, kao i niz garaža“, rekao je Gašić novinarima tokom posete Muzeju vazduhoplovstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari