Dva puta je Aleksandar Janković bio pred izlaznim vratima u Crvenoj zvezdi, ali ga je predsednik kluba Dragan Džajić, suprotstavljajući se volji većine Upravnog odbora kluba, prošlog novembra i pre dve nedelje sačuvao na mestu šefa struke crveno belih, da bi posle poraza od niškog Radničkog i on podigao ruku za razlaz s mladim stručnjakom, za čijeg naslednika je sinoć izabran Portugalac Sa Pinto, koji bi danas trebalo da stigne u Beograd, a sutra preuzme ekipu.


– Sale je veliki Zvezdaš, nikada nismo imali problema s njim. Uvek je bio tu kada je bilo najpotrebnije, i poslednji put je došao u teškoj situaciji za klub, često radeći na svoju štetu i protiv sebe dok je vodio tim, ali situacija je takva da je nešto moralo da se menja. Nismo ga smenili, nego smo se dogovorili da sporazumno raskinemo ugovor – potpredsednik Slavko Kokeza saopštio je dugo očekivanu odluku o prevremenom kraju drugog mandata Jankovića na beogradskoj Marakani.

Pre toga je nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona, poslednjih pet godina srpskog viceprvaka, vodio od jeseni 2007. do proleća 2008, a ovog puta su mu glave došli očajni prolećni rezultati i partije, zbog kojih Milijaš i društvo zaostaju prevelikih 11 bodova za Partizanom, često komentarisanje u javnosti finansijske agonije Ljutice Bogdana i konfrotirajući odnosi sa sportskim direktorom Zoranom Stajadinovićem, koji je s novim trenerom „očijukao“ i pre nedeljnog kraha na Čairu.

Proslavljeni reprezentativac Portugala bio je opcija još u zimu 2012, kada je kormilo prezaduženog kluba privremeno preuzela tadašnja Radna grupa, a Stojadinović se založio za stranog stručnjaka i predložio bivšeg fudbalera Salgeiroša, Sportinga iz Lisabona, Sosijedada i belgijskog Standarda, ali je tada Džajić izgurao jeftinijeg i, uvek Zvezdi na usluzi, Jankovića. Pinto je, međutim, čekao i dočekao trenutak za prvi trenerski izlet van Pirineja.

Do sada je trenirao dve ekipe. U sezoni 2010/11 bio je pomoćnik u Leiriji, a 2012. godine je bio šef struke Sportinga, gde je na mesto prvog trenera „lavova“ došao direktno sa klupe omladinskog sastava „lavova“. U februaru je potpisao dvogodišnji ugovor, forsirajući napadački fudbal stigao čak do polufinala Lige Evrope i finala nacionalnog Kupa, ali je već u oktobru dobio otkaz, posle poraza od Videotona (0:3) u novoj LE i serije loših rezultata u prvenstvu. Sa Zvezdom će potpisati ugovor na tri meseca plus godina dana, s opcijom produženja za 12 meseci u slučaju obostranog zadovoljstva.

Stojadinović: Donatori finansiraju platu

Sportski direktor Zoran Stojadinović čvrsto je stao je iza svog izbora, opisujući Pinta kao „samouverenog i hrabrog trenera“, koji će u Srbiji raditi za 200.000 ili 190.000 evra.

– Njegova plata neće biti opterećenje za kluspku klasu. Upravni odbor je pronašao ljude koji će donacijama plaćati rad Portugalca – objasnio je Stojadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari