Janković: Pašalić je krenuo pogrešnim putem 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Izjava Pašalića je izraz vladajućeg populizma i nedopustivog potcenjivanja funkcije Zaštitnika građana, sa mesta sa koga bi to poslednje smelo da se desi.

Naime, Pašalić bi morao da zna da je plata Zaštitnika građana i zamenika Zaštitnika građana zakonom, a ne voljom samog ombudsmana, izjednačena sa platom predsednika i sudija Ustavnog suda, a da visinu za jedne, pa automatski i za druge, utvrđuje Administrativni odbor Narodne skupštine. Dakle, Pašalić ili smatra da Zaštitnik građana, obavlja manje odgovoran i stručan posao od predsednika Ustavnog suda, što je nesaglasno međunarodnim standardima i stvarnosti i predstavlja potcenjivanje institucije koju vodi, ili smatra da je Administrativni odbor dao i jednima i drugima nepristojno visoku platu, ali tu nepristojnost vidi selektivno – nemoguće je ne zapitati se zašto, ako je došao da je jača, a ne ruši – kaže za Danas Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana i donedavno Zaštitnik građana komentarišući izjavu svog naslednika Zorana Pašalića koji je rekao da je plata Ombudsmana i njegovih zamenika „nepristojno visoka“.

Pašalić ne bi dao takvu izjavu, smatra Janković, da dovoljno poznaje težinu posla i ograničenja ličnih prava koje Ustav nameće Zaštitniku, ili da taj posao misli da obavlja nezavisno od vlasti i suprotstavlja joj se u kršenju prava građana, sa svim što sa današnjom vlašću takav stav prati.

– Međutim, zaista ima u današnjoj Srbiji nešto nepravično i nenormalno u vezi sa platama funkcionera. Postoje neki čije su plate nominalno male, a onda kroz razne komisije, upravne i nadzorne odbore, članstva u radnim grupama, izvuku iz javnog budžeta petostruko više. To je krajnje licemerno. Mislim da je i Pašalić, dok je bio predsednik suda, bio član nekih upravnih odbora. Zbog toga sam pre nekoliko godina podneo amandmane na Zakon o ograničavanju zarada u javnom sektoru, tražeći da se svim državnim funkcionerima i službenicima, uključujući i Zaštitnika građana, ograniče ukupna primanja iz javnog budžeta na 160 dinara. Dakle ne, plata, već ukupna primanja – plata i sve ostalo. Narodna skupština je to glatko odbila. Pitam se – zašto, navodi Janković.

Janković ističe da, iako je trinaest godina imao relativno visoku platu za srpske uslove, njegova imovina u poređenju sa imovinom ljudi koji su sve to vreme bili državni funkcioneri sa višestruko nižim primanjima, izgleda kao izbeglički džak na ramenu.

– Pitam se – kako? To jest – znam. Zbog toga nam je, između ostalog, ovako kako nam je. Zato imam poruku za Pašalića – radite svoj posao, ako ga budete radili kako treba, nema tog novca kojim se može platiti sav pritisak, uvrede i odgovornost koje će se sručiti na vas. U suprotnom, i dinar vam je previše. A krenuli ste pogrešnim putem – navodi Janković.

Podsetimo, novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić je juče u izjavi za Tanjug rekao da je nepristojno da ombudsman ima platu koju trenutno ima i dodao da će, između ostalog, izmenama Zakona o zaštitniku građana biti preispitan status zaštitnika građana i njegovih ovlašćenja, ali i visina njegovih primanja, kao i celog tima koji sa njim radi.

Podsetimo, članovi vladajuće Srpske napredne stranke su nekoliko puta u poslednjih par godina pokretali temu visine zarade zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja. Poslednji put se o ovoj temi u Narodnoj skupštini razgovaralo kada se usvajao budžet za 2017. godinu, kada je poslanik SNS-a Vladimir Đukanović predložio amandman koji bi zaštitniku smanjio platu, ignorišući činjenicu da je ona uređena Zakonom o Zaštitniku građana. S druge strane, skupština već nekoliko godina propušta da se bavi godišnjim izveštajima ombudsmana, iako joj je to zakonska obaveza.

Plata definisana zakonom

U Zakonu o Zaštitniku građana stoji da zaštitnik ima pravo na platu u visini plate predsednika Ustavnog suda, a njegovi zamenici na visinu primanja kao i sudije Ustavnog suda. Plata zaštitnika građana, kao i predsednika Ustavnog suda iznosi nešto iznad 350.000 dinara mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari