U Novom Pazaru juče su završeni Dani ombudsmana. Zaštitnik građana Saša Janković, na konferenciji za novinare, ocenio je da „građane u ovom kraju tišti isto ono što tišti i ostale građane u Srbiji, ali zbog niza okolnosti oni se osećaju diskriminisanim. Smatraju da su izloženi nekorektnim ponašanjem centralnih vlasti, pa čak i institucija lokalne vlasti“.


– Od nedavno u Beogradu je stvorena mnogo veća svest o značaju adekvatnog tretiranja ovog područja. Nije dobro ni za ekonomski potencijal ovog kraja, niti može privući bilo kakav kapital, ako se problemi prenaglašavaju ili stavljaju pod tepih, već se moraju rešavati. Beograd je dužan da pokaže ovim građanima da ih ne razlikuje od drugih i da nema nijedan drugi interes već da i ovde pokaže da je prosperitet građana najveći interes – istakao je Janković i dodao da u ovom gradu postoji „subjektivni osećaj zapostavljenosti i nedovoljne spremnosti centralnih vlasti da pokažu informacijama, infrastrukturom, dolascima, da ovaj grad nije ničije nedonošče, već da je to rezultat ekonomskih teškoća i političkih turbulencija“.

Od ukupnog broja pritužbi koje su prošle godine upućene zaštitniku građana, 98 ili tri odsto bilo je iz ovog grada. Polovina pritužbi se odnosila na loš rad administracije i uprave, slede, pritužbe iz oblasti prava deteta i nacionalnih manjina. Broj realizovanih preporuka je kao na republičkom nivou, više od 50 odsto. Zaštitnik građana i njegova stručna služba pritužbe su primali dva dana u gradu i jedan dan u romskom naselju. U Novom Pazaru su razgovarali sa gradonačelnikom i predsednicom Skupštine grada, načelnikom Policijske uprave, predstavnicima sindikata i nevladinog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari