Janković: Smena direktora javnih servisa nakon smene vlasti 1Foto: Stanislav Milojković

Nema opravdanja za odnos koji vlast u Srbiji ima prema medijima, smatra predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković i poručio da će po smeni „totalitarnog režima“ njegov pokret tražiti da Skupština Srbije smeni članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Janković je na konferenciji za novinare u Beogradu ocenio da članovi Saveta REM ne rade po zakonu i da zato na njihovo mesto treba dovesti ljude od integriteta i struke.

Kao jednu od mera koje predlaže PSG u dokumentu nazvanom Dnevni red za Srbiju u prvih godinu dana posle smene vlasti, Janković je naveo i smenu direktora i članova upravnog odbora javnih servisa, Radiotelevizije Srbije i Radiotelevizije Vojvodine.

Janković smatra da čelni ljudi javnih servisa treba da budu smenjeni zbog „dezinformisanja građana“.

On je ocenio da aktuelna vlast u Srbiji koristi lidera radikala Vojislava kao „političkog klovna“, kako bi pokazala da ima neko gori od nje.

U toku je, smatra Janković, proces „šešeljizacije“ Srbije, a uporedo sa tim se sprovodi i tabloidizacija države i društva.

„Korupcija u Srbiji nije incident“, ukazao je Janković i najavio da će se njegov pokret zalagati za donošenje zakona o poreklu imovine, koji bi obuhvatio period od 1990. godine.

Prema Jankoviću, Srbiji je potrebno i specijalno tužilašvo za borbu protiv korupcije, za koju smatra da je u proteklih šest godina preuzela državu.

Rade Veljanovski iz Pokreta slobodnih građana je ocenio da članovi Saveta REM ne vode računa o javnom interesu, nego da udovoljavaju interesima vlasti.

On je podsetio da je Srbija i ove godine na Indeksu slobode medija, čiji je autor organizacija Reporteri bez granica, pala za deset mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari