Janković: Stvarati uslove za roditeljstvo 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je danas otvaranje savetovališta za reproduktivno zdravlje žena i demanti ministarke Slavice Đukić Dejanović na vest o osnivanju Saveta za borbu protiv abortusa.

Janković smatra da bi takva državna aktivnost bila zadiranje države u neotuđiva prava svake žene i duboko pogrešna. Janković je ocenio da država treba da podstiče rađanje dece boljim merama porodične i dečje zaštite i podrške, a ne represijom.

Srbiji treba svako dete, ona su naša budućnost. Ali umesto da se država bori „protiv“, treba da stvara uslove „za“, napomenuo je on. “Lako je reći šta ne treba, ali prava dužnost je stvarati uslove da se žene i porodice slobodno i sa zadovoljstvom odluče na roditeljstvo, u protivnom jedna korisna ideja će se pretvoriti u lov na veštice“, ocenio je zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, nedostaju savetovališta o seksualnom, reproduktivnom i mentalnom zdravlju i mere osnaživanja žena u posebno osetljivom položaju kao što su adolescentkinje, Romkinje, žene sa sela i žene žrtve nasilja. Zaštitnik građana je, u sklopu svojih ustavnih ovlašćenja, predložio izmene niza zakona koji je trebalo da osnaže podršku porodicama sa decom, posebno onima koji su u teškoj situaciji. Ni posle tri godine Narodna skupština ih nije stavila na dnevni red, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je 2010. godine preporučio donošenje Zakona o istraživanju slučajeva nestalih beba, što je zahtev koji je presudom osnažio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Zakon još nije donet, a Zaštitnik građana smatra da postojeći nacrt koji je pripremilo Ministarstvo pravde neće ostvariti cilj. Zaštitnik građana se usprotivio najavljenom ukidanju povraćaja poreza na dodatu vrednost za opremu za bebe, ali u nadležnom ministarstvu rada i socijalne politike nije bilo spremnosti ni za razgovor na tu temu. Pre dve godine upućena je i inicijativa Vladi za izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima bi se otklonile brojne prepreke u ostvarivanju prava roditelja i dece na ovaj vid društvene podrške, ali Vlada nije razmatrala ovu inicijativu Zaštitnika građana.

Ombudsman je utvrdio i da je niz gradova i opština naplaćivao višu cenu vrtića od zakonom dozvoljene. Neki su odlučili da novac vrate, dok u nekim mestima, kao što je glavni grad – Beograd, građani moraju da lokalnu vlast tuže sudu, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari