Janković uskoro nova-stara poverenica

Iako civilni sektor tvrdi da je izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti netransparentan, jedini predlog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo za tu funkciju je doskorašnja poverenica

Ostavite komentar


  1. Procedura je u celini postovana i nema mesta kritici iz razloga sto nvo ne mogu predlagati kandidate za Poverenika za zastitu ravnopravnosti. Naime, Zakonom o zabrani diskriminacije u clanu 28. st. 3. jasno pise: Svaka poslanička grupa u Narodnoj skupštini ima pravo da Odboru predloži kandidata za Poverenika. Dakle, samo poslanicke grupe mogu predlagati kandidata.

    1. Mislim da niste razumeli zašto se NVO bune. Naime sednica je sazvana u petak u 5 minuta do 16 časova za ponedeljak u 12 časova. Nigde se nije navodilo ime kandidata ni ko ga predlaže. NIje se vodila nikakva rasprava u javnosti o kandidatu ili kandidatima i to je ono na šta se žali NVO. Ispade da je jedinog kandidata postavila SNS a to mnogo govori o nezavisnosti tog tela. A i treba se pitati zašto kandidatkinju nije podržao taj isti NVO.

  2. Ova priča je zanimljiva. Koliko sam shvatio nevladin sektor je podneo inicijativu poslaničkim grupama što ima pravo, a Narodna skupština je ignorisala stav NVO. Mi tako nismo saznali biografiju ove žene koja je sada poverenica. Mada je ona SNS pa možemo da zamislimo biografiju. Rekao bih da je taj drugi kandidat bolji pa se zato nije ni razmatrala ta inicijativa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.