Janković: Vlada zaboravila na sporazum sa prosvetarima 1Foto: usprv.org.rs

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika izjavila je i da sa najavljenim povećanjem, prosvetari ne mogu da dostignu republički prosek i naglasila da su sa Vladom potpisali sporazum prošle godine, ali da je on zaboravljen.

Ova školska godina počela je bez štrajka prosvetnih radnika. Međutim, za samo mesec i po kasnije, za 17. novembar, zakazan je novi protest. Ovo je, kako tvrde u Uniji sindikata prosvetnih radnika, štrajk upozorenja, a zahtev je – povećanje plate od 12 odsto, umesto sedam koliko je ponudila država, piše N1.

On je rekla da prosvetari nisu počeli štrajk na početku školske godine jer je tek došla nova vlada kojoj su dali 100 dana da vide šta će sa prosvetom uraditi.

Dodala je da štrajk upozorenja podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta u onim školama gde postoji članstvo Unije sindikata prosvetnih radnika. Unija sindikata ima članove u 736 škola, osnovnih, srednjih, i preddškolski ustanova, navela je.

Jankoviće je podsetila da su predstavnici prosvete 24. aprila 2015. potpisali sa Vladom sporazum. Borili smo se pet meseci za platne razrede, koji omogućavaju princip pravednosti, navela je i dodala: „I godinu dana nakon potpisivanja, ispada da je sporazum zaboravljen“.

Potpisano je da se počne sa primenom Zakona o platnim razredima, da se izvrši ispalta svetosavskih i novogodišnjih nagrada, kao i poboljšanje materijalnog položaja, za koji prosvetari kažu da je i dalje loš.

Sporazum su potpisali Verbić i Kori Udovički, tadašnji ministri, ali ga je prihvatila Vlada Srbije, naglasila je Janković.

U resornom ministarstvu su bez komentara za najavljeni štrajk. Kažu da će se baviti rešavanjem tehnoloških viškova, kojih ima 2.673.

Janković je dodala da je udomljavanje tehnoloških viškova došlo do jedne granice gde se više ne može i pokazalo se da direktori koji su bahati ne slušaju nikog.

Ona je ponovila da je prosečna plata u prosveti 39.800, a republički prosek preko 45.000 dinara.

„Mi čak i sa povećanjem od 7 odsto ne možemo čak ni taj prosek da stignemo, a kamoli da pređemo što bi bilo logično jer imamo veliki broj visokoobrazovanih“, dodala je ona.

Želimo, kako je naglasila, da nas pre 17. novembra neko pozove da razgovaramo, da iznesemo konkretne predloge što se tiče tehnoloških viškova.

Ministar se odmah uhvatio u koštac s time, „Ali on nije adresa za novac, jer ne drži novčanik“, upozorila je Janković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari