Pritisak na slovenačkog premijera Janeza Janšu raste. Krajem prošle nedelje slovenački predsednik Borut Pahor, pozivajući se i na svoje premijersko iskustvo, pozvao je Janšu da pred slovenačkim parlamentom postavi pitanje poverenja svojoj vladi, a juče je i slovenački dnevni list Delo objavio anketu prema kojoj takav potez za potreban smatra 70 odsto građana.


Zanimljivo da čak i 42 odsto pristalica Janšine Slovenačke demokratske stranke deli to mišljenje. Komentator slovenačkog ekonomskog lista Finance Peter Frankl, međutim, smatra da bi Janša trebalo samo mesto premijera da prepusti nekome iz svoje stranke, što bi je u parlamentu ojačalo za reforme čije usvajanje predstoji. A time bi se, kaže Frankl, otklonili i strahovi da će „Kučanovi preuzeti baš sve“. Bivši slovenački predsednik Milan Kučan, naime, iako nema nijednu političku funkciju, smatra se u Sloveniji jednim od ključnih političkih faktora iz senke.

Slovenačka Komisija za sprečavanje korupcije optužila je slovenačkog premijera da ne može da dokaže izvore prihoda za deo svoje imovine vredan oko 210.000 evra, na šta je njegova stranka koncem prošle nedelje zatražila da se proveri imovno stanje i dohoci predsednika Komisije Gorana Klemenčiča. Pitanje borbe protiv korupcije veoma je aktuelno u našem regionu, ali na mapi Transparensi internešenel, Slovenija ne spada među države sa veoma visokom korupcijom.

Prema podacima za 2012. nalazi se na 37. mestu u svetu sa 61 bodom, što znači da je malo iznad koruptivne granice. Sve ostale države u regionu, sa naglaskom na države nastale na teritoriji SFRJ, u zoni su visoke korupcije i mnogo su lošije plasirane od Slovenije: Hrvatska na 62. mestu, Makedonija na 69, Bosna i Hercegovina na 72, Crna Gora na 75, Srbija na 80. i Kosovo na 105. mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari