Ukrajinski premijer Viktor Janukovič odbio je juče da prihvati odluku predsednika države Viktora Juščenka o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora i istakao da će sačekati ocenu Ustavnog suda. Juščenko je raspustio skupštinu u ponedeljak uveče i zakazao nove parlamentarne izbore za 27.

Ukrajinski premijer Viktor Janukovič odbio je juče da prihvati odluku predsednika države Viktora Juščenka o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora i istakao da će sačekati ocenu Ustavnog suda. Juščenko je raspustio skupštinu u ponedeljak uveče i zakazao nove parlamentarne izbore za 27. maj, pravdajući to svojim pravom ali i obavezom da zaustavi kršenje ustava u skupštini koje čini vladajuća većina.
Ta odluka ukrajinskog predsednika dovela je do najveće političke krize u zemlji od Narandžaste revolucije 2004. godine i sukoba dve najvažnije ličnosti političke scene u Ukrajini, aktuelnog predsednika i premijera. Parlamentarna većina i vlada, sa Janukovičem na čelu, smatraju da je odluka predsednika da raspiše izbore neustavna. Oni su povodom toga uputili žalbu Ustavnom sudu. Odluka tog suda, koji čine 18 sudija, još uvek se čeka. „Sve dok to pitanje ne razmotri Ustavni sud, mi se nećemo spremati za izbore“, kazao je Janukovič. On je, istovremeno, optužio predsednika Juščenka da vrši pritisak na sudije Ustavnog suda i najavio da predsednik tog suda Ivan Dombrovski planira da zbog toga podnese ostavku. Svetske agencije podsećaju da je tokom sukoba 2004. pažnja javnosti bila usmerena ka Vrhovnom sudu, koji je tada trebalo da presudi, ali da sada u prvi plan dolazi Ustavni sud, koji već osam meseci nije doneo nijednu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari