Jaroslava Mahučik: Iz pakla rata do zlata 1foto Aleksandar Roknić Danas

Za novu svetsku dvoransku šampionku u skakanju uvis, Jaroslavu Mahučik, ljubitelji atletike znali su i pre finala planetarnog takmičenja pod krovom beogradske „Štark arene“, jer je već neko vreme „viđena“ kao naslednica legendarne Stefke Kostadinove, čijih su 2,09 metara nedodirljivi još od 1987.

Međutim, traumatična predistorija 2,02 i govor 20-godišnje Ukrajinke posle osvajanja zlatne medalje na njenom prvom zatvorenom seniorskom SP u karijeri učinili su je popularnom i među nezainteresovanim za „kraljicu sportova“.

– Ovo je medalja za moju zemlju, stanovnike, vojsku. Srećna sam što predstavljam Ukrajinu… Sećam se kada su me 24. februara probudile dve eksplozije. Zvala sam moje roditelje i trenera, nisam znala šta se dešava, razumela sam da su Rusi započeli rat sa Ukrajinom… Bilo je teško, pobegli smo u selo na jednu nedelju, nismo razmišljali za trening, kao ni na to da ćemo učestvovati na SP. Međutim, Atletska federacija Ukrajine nas je zvala i rekla nam da moramo da idemo u Beograd i borimo za zemlju. Četiri dana sam putovala do Srbije… Sada idem Nemačku, ali nadam se da ću moći da se vratim u Ukrajinu što je pre moguće – u dahu je izgovorila uplakana atletska gazela iz nekadašnje sovjetske republike…

Pitanje je do koliko njenih zemljaka su stigli slika i ton iz naše prestonice, dok se kriju od razmene vatre dve vojske ili traže način da napuste ratnu zonu, ali ko god je čuo i video kako je harizmatična devojka iz Dnjepropetrovska nadvisila srebrnu Australijanku Eleanor Paterson i bronzanu Nadeždu Duboviskaju iz Kazahstana sigurno je ponosan na vanredan uspeh Mahučik. Kao što je bio na sve „mirnodopske“ uzlete 181 centimetara visoke i 55 kilograma teške osvajačice 3. mesta na Olimpijskim igrama prošlog leta i drugoplasirane na Svetskom prvenstvu na otvorenom iz 2019.

Od kako je ekstreman talenat za sport, nasleđen od oca – bivšeg kanuiste Aleksija i majke – eksgimnastičarke Olge, ustremila na preskakanje visinskih lestvica Jaroslava je grabila džinovskim koracima ka atletskoj zvezdanoj orbiti.

Posvećena i vredna, gotovo konstantno je štrčala među vršnjakinja, pa je tako pre seniorskog buma, samo tokom sezona 2017. i 2018, na četiri kontinentalna i svetska takmičenja više starosnih kategorija, odnela isto toliko najsjajnijih odličja…

Zbog tog kontinuiteta, lakoće skakanja, tehnike, ambicije i puno prostora za napredak, stručnjaci sa posebnim zanimanjem prate njen razvoj i predviđaju joj blistavu budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari