U Požarevcu je predstavljen projekat „Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji“ koji je odobren na osnovu finansijskog sporazuma između Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije i Evropske komisije u okviru nacionalnog programa i projekta za Srbiju iz pretpristupnih, IPA fondova.

Grad Požarevac je na pomenutom Projektu aplicirao u aprilu 2.010. godine a predviđeno je da u njemu učestvuje 15 gradova i opština.

Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali rukovodilac Projekta, Mišel Krepon, gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević i predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, Milanče Aćimović. Tom prilikom detaljno je predstavljeno šta će projekat donositi u budućnosti. Grad Požarevac će, za početak, dobiti poseban autobus za prevoz dece koja nisu u stanju da dođu do predškolskih ustanova, o čemu će poseban Sporazum biti potpisan tokom maja ove godine, a Petovac na Mlavi kombi vozilo.

Konstatovano je da svrhu Projekta predstavlja unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja dece, posebno one iz osetljivih grupa. Opšti cilj je da se doprinese socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva unapređenjem usluga u oblasti predškolskog vaspitanja i širenjem dostupnosti za ove mališane.

Praktično, Požarevac dobija mogućnost da se deca, koja nisu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem, adekvatno uključe u pomenuti oblik vaspitanja. Namera projekta je da se direktno doprinese povećanju obuhvata dece iz tih osetljivih grupa za najmanje 10 odsto do završetka projekta.

Kako je objašnjeno, Požarevac prvi, i za sada jedini u Srbiji, dobija specijalni, zanimljiv autobus, opremljen za sve potrebe mališana predškolskog uzrasta, koji će, zapravo, predstavljati pokretni vrtić za decu kojoj su tradicionalne jaslice teže dostupne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari