Tužiteljka Jasmina Paunović dobila disciplinsku prijavu od Nenada Stefanovića zbog izjave za "Danas" 1Foto: (1,2)A.H./ATAImages, (3) Filip Krainčanić/Nova.rs

Glavni javni tužilac Nenad Stefanović podneo je još jednu disciplinsku prijavu protiv tužiteljke Jasmine Paunović, ovog puta zbog njene izjave redakciji „Danas“ povodom slučaja ubistva policajca u Loznici u julu ove godine. Stefanović je zamerio tužiteljki što je dovela u pitanje ocenu Ministarstva pravde da se radi o terorističkom aktu.

Umesto na adresu Etičkog odbora ili Disciplinskog tužioca Visokog saveta sudstva, Stefanović je prijavu ovog puta poslao na adresu Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu i glavnom javnom tužiocu Tomislavu Kilibardi.

Kako se navodi u dokumentu, u koji je „Danas“ imao uvid, Stefanović je prijavu podneo zbog izjave tužiteljke Paunović u tekstu „Slučaj ubistva policajca u Loznici: Kakvi se pravosudni koraci mogu očekivati?“, a odnosi se i na prenetu izjavu u drugim medijima.

Stefanović je naveo u prijavi da Paunović nastupa ne u svoje lično ime, nego predstavljajući se kao javni tužilac VJT u Beogradu i komentariše predmet koji još nije okončan, pri čemu iznosi svoje lične stavove, „koji su apsolutno neprihvatljivi“.

„U konkretnom slučaju javni tužilac Jasmina Paunović dajući svoje lično mišljenje o saopštenju Ministarstva pravde da se radi o terorističkom aktu, tvrdeći da se radi o ‘nagađanjima bez konkretnih dokaza što je nepotrebno’, te ‘da je sve to politizacija koja kada se uplete u struku obično od tog posla nema ništa’ na najgrublji način, koristeći se frazama koje nisu dostojne jednog javnog tužioca, samovoljno komentariše događaje koji nisu predmet postupanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (tako da se postavljaju pitanja odakle potiču njena saznanja vezana za konkretne događaje), pri čemu prenebregava odredbe etičkog kodeksa da je dužna da se uzdrži od svakog ponašanja i davanja izjava u javnosti koje mogu ugroziti poverenje javnosti u javno tužilaštvo“, piše u prijavi.

Stefanović je dodao i da građani, pa čak i oni koji nisu pravničkog obrazovanja, mogu vrlo ozbiljno da shvate tvrdnje kako se Ministarstvo pravde, dajući saopštenja, „bavi politizacijom, nagađanjima bez ikakvih dokaza, da se svi predmeti koji se ovako ‘politizuju’ imaju na kraju loš ishod“, što u krajnjoj liniji može ugroziti poverenje građana.

On je naveo i da je ovakav potupak u suprotnosti sa odredbama Etičkog kodeksa javnih tužilaca, budući da predstavlja kršenje načela „dostojanstvenost“.

Tužiteljka Jasmina Paunović dobila disciplinsku prijavu od Nenada Stefanovića zbog izjave za "Danas" 2
Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović – Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Stefanović se u prijavi pozvao i na načelo „zakonitosti“, „jer komentar koji daje javni tužilac u javnosti ili privatno ne sme predstavljati neprimereni uticaj na javne tužioce“.

U prijavi se glavni javni tužilac osvrnuo i na načela „odgovornost“, „posvećenost“ i „nepristrastnost“.

U pomenutoj prijavi, koju potpisuje Stefanović, navedeno je i da su se tokom 2023. i 2024. godine više puta obraćali Etičkom odboru i Disciplinskom tužiocu VST zbog sličnih stvari, u vezi sa „samovoljnim nastupima kako Jasmine Paunović, tako i drugih nosilaca javnotužilačke funkcije“, ali da je izostalo bilo kakvo pokretanje disciplinskog postupka ili utvrđivanja njihove odgovornosti.

Jasmina Paunović: Zašto glavnom javnom tužiocu smeta to što sam protiv politizovanja predmeta?

Povodom disciplinske prijave i tužiteljka Jasmina Paunović podnela je pisano izjašnjenje, u koje je „Danas“ imao uvid.

„Uvek, iza svake svoje rečenice, usmene ili pismeno date, stojim jer sam dugogodišnji javni tužilac u VJT i smatram da sam vrlo kompetentna za javno iznošenje mišljenja i iskazivanja sopstvenih stavova“, navedeno je u pisanoj izjavi.

Svi ostali navodi u disciplinskoj prijavi su netačni i neosnovani, naglasila je Paunović.

Reagujući na deo prijave, ona je istakla da se radi o činjenicama koje su date u svim medijima, tako da se njeni komentari odnose isključivo na opštepoznate činjenice, a ne na samu sadržinu predmeta.

„Navođenje da dajem lični komentar na saopštenje Ministarstva pravde, u kojem je navedeno da se radi o terorističkom aktu i da navodim da je to ‘nagađanje bez konkretnih dokaza’, što smatram nepotrebnim i da je sve to ‘politizacija koja se upliće u struku i obično da od tog posla nema ništa’ je apsolutno tačna. To što glavni javni tužilac želi da politizuje svaki predmet, upravo govori da i ne želi da se predmet uvede u profesionalne okvire“, obrazložila je tužiteljka Paunović.

Ona je istakla da svaki predmet javnog tužilaštva treba da bude strogo profesionalan, izuzet iz političke sfere i dat na postupanje javnim tužiocima.

„Ostaje nejasno, zašto glavnom javnom tužiocu smeta to što sam ja lično protiv politizovanja predmeta koji su u radu“, upitala je Paunović.

Ona je u odgovoru podsetila i da je završila postdiplomske studije na grupi „Suzbijanja organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“ na Pravnom fakultetu UB, te da sa punim pravom može da da komentar na opštepoznato činjenično stanje u konkretnoj situaciji, radilo se o terorističkom aktu ili ne.

Tužiteljka Jasmina Paunović dobila disciplinsku prijavu od Nenada Stefanovića zbog izjave za "Danas" 3
Tužiteljka Jasmina Paunović – Foto A.H./ATAImages

Smatra da je bila vrlo odmerena, te da je ocena o „terorističkom aktu“ na osnovu javno iznetog činjeničnog stanja bila preuranjena i nepotrebna.

„Upravo, ovaj i ovakav moj stav dovode do zaključka da je politika, konkretno izvršna vlast, dala kvalifikaciju za ono za šta nije nadlžena“, ukazala je tužiteljka Paunović.

Upitala je i čime to izražava govor mržnje, odnosno čime to narušava dostojanstvo javnog tužilaštva.

„Naime, upravo javno izgovoreni moji stavovi drže do dostojanstva tužilaštva jer predstavljaju branu mešanja izvršne vlasti u struku. Takođe, ovde se postavlja pitanje i ko je odgovorniji, kompetentniji za javno iznošenje mišljenja o kvalifikaciji krivičnog dela ako to nije javni tužilac? Upravo ovakvim iznesenim stavovima štitim poverenje u rad javnotužilačke organizacije i štitim njeno dostojanstvo“, navela je tužiteljka Paunović u izjašnjenju.

Istakla je i da je isključivo proizvoljna ocena glavnog javnog tužioca da je svojim istupanjem i stavovima „na najgrublji način koristeći se frazama koje nisu dostojne javnog tužioca“ i „samovoljno“ istupajući povredila načelo zakonitosti, te na taj način izvršila neprimeren uticaj na druge javne tužioce.

„Ovakvi navodi dovode do zaključka da javni tužioci nemaju slobodu govora, nemaju samostalnost u javnom diskursu – javnom istupanju, a što dovodi u pitanje i samu zloupotrebu korišćenja hijerarhijskih ovlašćenja glavnog javnog tužioca, a koji je suprotan zakonu“, ukazala je ona.

Naglasila je i da u pitanju jeste predmet u nadležnosti VJT, što dodatno opravdava njeno istupanje.

Paunović je istakla i da javni tužilac uživa slobodu izražavanja kao i strukovnog udruživanja upravo na način i u skladu sa njegovom funkcijom, a što podrazumeva i komentarisanje događaja nastalih u društvu iz domena krivično-pravne sfere.

Ovakvu disciplinsku prijavu Paunović je u pisanom izjašnjenju ocenila „ne samo neosnovanom, zakonski neutemeljenom, već sramnom“ za javnotužilačku organizaciju, jer ista pokazuje da je saglasna sa uplivom politike u javnotužilačku organizaciju i mešanje izvršne vlasti u rad, što je u najmanju ruku protivustavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari