Povodom nedavnog otvaranja monumentalnog obeležja, carskog šatora na brdu Tulba, razgovarali smo sa predsednicom Upravnog odbora Fondacije „Požarevački mir“, Vukicom Vasić, zamenicom gradonačelnika Požarevca koja nam je, između ostalog rekla:

– Požarevački mir je istorijski događaj evropskog karaktera i značaja, koji je i naš grad uveo u svetsku istoriju. Zaključen je i potpisan 21. jula 1718. godine, na Sopotu, brdu iznad Požareca i bio je prvorazredan događaj za Evropu 18. veka. Na mirovnom kongresu, koji se održavao od 5. do 21. jula te godine, učestvovale su Austrija i Mletačka republika, sa jedne, i Turska, sa druge strane, uz posredništvo Engleske i Holandije. Ovako značajan događaj za ondašnju Evropu, kojim su se menjale granice i odnosi među velikim silama imao je posredan uticaj i na srpski narod na čijem su se tlu i odvijali ovi događaji. Samo mesto održavanja ovog velikog događaja više od jednog veka bilo je obeleženo humkom, neznatnim uzvišenjem u ataru sela Ćirikovac. Svest o potrebi obeležavanja ovako značajnog evrpskog događaja konstituisala se u naše doba pa su u tom pravcu činjeni određeni pokušaji da se trajno sačuva i obeleži, ne samo memorija na Požarevački mir, već i objekat – obeležje trajnog karaktera.

Važan momenat u tom nastojanju trajnog obeležavanja Požarevačkog mira bio je konstituisanje Fondacije „Požarevački mir 1718“ – 2005. godine i njena dalja aktivnost na ovom planu o čemu je bilo više reči na prošlogodišnjoj svečanosti prilikom postavljanja kamena temeljca ovog objekta. Monumentalni objekat carskog šatora je nikao za godinu dana u budućem parku posvećenom Požarevačkom miru. Otvarajući ovu zgradu – šator od čvrstog materijala, što je bila i davnašnja želja samih učesnika kongresa, iskoristila sam priliku da istaknem da je, pre svega, grad Požarevac, prepoznao značaj i važnost ovog događaja, kao jednog od svojih simbola, koji ga povezuju sa Evropom i da je zato stao iza ovog projekta. Grad je izdvojio sredstva iz budžeta i fondova za razvoj i zaštitu životne sredine i doprineo realizaciji, kako ovog objekta, tako i drugih aktivnosti Fondacije „Požarevački mir 1718“. Prostor parka Požarevačkog mira će, zajedno sa ostalim sadržajima u kompleksu, činiti mesto gde će naši građani i turisti, pored upoznavanja sa događajima iz prošlosti, biti bogatiji i za prijatne trenutke provedene na ovom mestu. Osim sredstava koje je obezbedio grad Požarevac, Fondaciju je, finansijskim sredstvima i pruženim uslugama, pomogao i jedan broj donatora.

Ovo je prilika da se zahvalimo svim donatorima: preduzeću Litas, sada „Veolia transport“, Apotekarskoj ustanovi Požarevac, Javnom komunalnom preduzeću, Vodovodu, Univer Saviću, firmi Srmeks i svima koji su na neki način pomogli i čija će imena biti upisana i izložena na vidnom mestu u samom objektu. U ime Fondacije zahvaljujem se i gospodinu Aleksandru Jankoviću koji je uradio projekat objekta, izvođaču radova – „Jović gradnja“ i svim nosiocima poslova, vezanim za izgradnju i funkcionisanje ovog objekta, rekla je Vukica Vasić.

Eksponati u carskom šatoru

Po presecanju vrpce, prisutni su imali priliku da posete unutrašnjost šatora, sa eksponatima i istorijskim faktima koji su pratili potpisivanje mirovnog sporazuma. Na slikama se mogu videti veliki istorijski događaji, poput pobede Eugena Savojskog pod Beogradom, fotokopije originala slika koje se čuvaju u Beču i ciklus fotografija medalja iskovanih u čast Požarevačkog mira. Takođe, unutar šatora postavljen je i pregovarčki sto za kojim je potpisan ovaj značajni istorijski dokument.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari