Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dobio je značajan prostor u emisiji planetarno poznate novinarke Kristijane Amanpur na američkoj TV stanici CNN. Tokom uključenja premijer je u najvećoj meri pričao o reformskom kursu Beograda, uključujući ekonomski segment, ali je i istakao da je Srbija faktor stabilnosti na Balkanu.

Vučić se, takođe, osvrnuo na ukrajinsku krizu, poručivši da Srbija ima svoj politički stav „koji nije neutralnost“.

Amanpurova je postala poznata ovdašnjoj javnosti početkom devedesetih, kada je izveštavala o ratu u Bosni. Onima koji su je optuživali za pristrasnost prema muslimanima odgovorila je da „biti objektivan ne znači odnositi se isto prema svim stranama, nego dati istu šansu svim stranama da kažu svoje“. Godine 1998. proglašena je za počasnu građanku Sarajeva, a marta 1999, u predvečerje početka NATO bombardovanja, boravila je u Beogradu. Navodno je tom prilikom od beogradske koleginice dobila tri šamara: za Srpsku Krajinu, Republiku Srpsku i Kosovo. Zamerila se, takođe, hrvatskom sveštenstvu komentarom u kojem je dovela u vezu kardinala Alojzija Stepinca s fašističkim režimom NDH.

Novinarka koju neretko nazivaju „glasnicom ratnih požara“, popularnost je stekla kada se 1983. priključila mreži CNN, gde je ubrzo imenovana za pomoćnicu urednika spoljne rubrike, a potom je radila kao dopisnica s brojnih ratišta: zalivskog rata, sukoba u bivšoj Jugoslaviji, iz Iraka, Somalije, Ruande, Avganistana… Godine 2011. prešla je u medijsku kuću ABC, ali budući da je svega nakon dva meseca gledanost njene emisije pala na rekordno nizak nivo, vratila se u „jato“ Teda Tarnera.

Rođena je u 12. januara 1958. u Londonu u iransko-britanskoj porodici. Njen otac Muhamed bio je direktor avio-kompanije. Sa roditeljima je bezbrižno živela u Teheranu sve do iranske revolucije, kada je svrgnut šah Muhamed Reza Pahvalavi. Nakon selidbe u Englesku pohađala je katoličku žensku školu Nju Hol. Studirala je novinarstvo na Univerzitetu na Roud Ajlandu, deleći iznajmljenu kuću s pokojnim Džonom F. Kenedijem juniorom, sinom nekadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija. Kada se zaposlila u CNN-u imala je 125 dolara i polovan bicikl.

U braku sa Džejmsom Rubinom, bivšim predstavnikom Stejt departmenta, dobila je sina Darijusa Džona. Ovenčana je prestižnim novinarskim nagradama. Za sebe kaže da je „hladna kao Engleskinja, temperamentna kao Mediteranka, ali da se oseća Amerikankom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari