Advokat Goran Petronijević zatražio je juče da se Tužilaštvo za ratne zločine izjasni da li je naložilo policiji da zabrani optuženima za skrivanje Ratka Mladića da putuju van Srbije. Petronijević, koji je i šef tima za odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, a u procesu jatacima pred Prvim osnovnim sudom zastupa Sašu Badnjara, tvrdi da „policija ima takav nalog koji ne potiče od suda“, a ni od nadležnog Prvog osnovnog tužilaštva. Povod za ovaj zahtev je što je optuženi Stanko Ristić, prilikom izdavanja lične karte, pozvan na razgovor u policiju, gde mu je usmeno saopšteno da ne sme da napušta zemlju.

– Ako već tužilaštvo ne razmišlja da povuče optužnicu, molimo sud da vrati postupak u okvire regularnosti i zakona ove zemlje, jer su okrivljeni pretrpeli prethodnih godina gestapovsku torturu, izjavio je Petronijević.

Predsedavajuća veća Prvog osnovnog suda Snežana Trifunović potvrdila je da ne postoji sudska zabrana da okrivljeni za skrivanje Mladića putuju i dodala da je o tome dopisom obavestila policiju. Ona je prihvatila da pošalje dopis Tužilaštvu za ratne zločine i da potom ponovo obavesti MUP o nepostojanju sudske zabrane.

Glavni pretres u ponovljenom suđenju grupi od desetoro osoba, uglavnom iz Republike Srpske, optuženima da su pomagali od 2002. do 2006. u skrivanju Mladića, iako su znali da je Haški tribunal raspisao poternicu za njim zbog ratnih zločina, juče je odložen za 12. i 13. mart. Razlog odlaganja je bolest prvooptuženog, bivšeg vodnika Vojske Jugoslavije Blagoja Govedarice, koji je na VMA operisan od tumora na glasnim žicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari